GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni

Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
IMPRESIVNA ZBIRKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2021 / 10:25
Autor: SEEbiz / STA
BOLOGNA - Pokojni talijanski književnik i filozof Umberto Eco posjedovao je impresivnu zbirku od oko 44 000 knjiga. Oni će dobiti trajnu dominaciju u knjižnici Sveučilišta u Bologni sljedeće godine, proljeće ili ljeto. Knjige autora romana Ime ruže bit će poredane istim redoslijedom kao u Ecovom domu.

Sveučilište je reklo da će nakon preuzimanja Ekove biblioteke imati ogromnu priliku "dalje se baviti metodama rada i razmišljanja jednog od najpoznatijih i prevođenih talijanskih autora i intelektualaca na svijetu".

Rektor Sveučilišta u Bologni Francesco Ubertini rekao je da Ecova osobna knjižnica funkcionira kao živi organizam, a oni sami željeli bi taj njezin duh prenijeti u njezinu fizičku i virtualnu prezentaciju.

Ekova djeca, Stefano i Carlotta, također su se složila da sveučilište stvori digitaliziranu arhivu svih bilješki i primjedbi koje je Eco dodao u knjige u zbirci. Zbirka Ekovih dragocjenih 1200 drevnih knjiga i inkunabula predana je knjižnici Braidense u Milanu na digitalizaciju.

Umberto Eco smatran je jednim od najboljih suvremenih talijanskih književnika. Preminuo je od raka 2016. godine u 85. godini. Uz poznati roman Ime cvijeta, koji je preveden na više od 40 jezika, uključujući slovenski, napisao je još šest romana - Praško groblje, Foucaultovo klatno, Baudolino, Dan prije, Tajanstveni plamen kraljice Loane i Nulti broj. Ovaj je izašao 2015. godine.

Kao filozof, Eco se u početku bavio estetikom, a kasnije komunikacijom i znakovnom strukturom umjetničkog djela. Sveučilište u Ljubljani dodijelilo mu je 2007. počasni doktorat. Već tada je govorio o migracijama za koje je predviđao da će donijeti mnogo problema u europski prostor. Istodobno je ukazao na važnost povijesti iz koje bismo trebali učiti.

"Samo ako znamo prošlost, moći ćemo razumjeti sadašnjost", naglasio je.

Fotografija: New York Times

Tagovi: Umberto Eco, Sveučilište u Bologni
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE