GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komedija teško pogođena u potresu, HNK na prvi pogled bez većih oštećenja

Komedija teško pogođena u potresu, HNK na prvi pogled bez većih oštećenja
KAZALIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb Hrvatsko narodno kazalište (HNK) prošlo je na prvi pogled bez znatnijih oštećenja i čeka se procjena statičara, Gavelli je stradao dio krova, ZKM i Kerempuh bilježe manje štete, a najteže je stradalo kazalište Komedija, koje će po prvim procjenama zahtijevati veću sanaciju.

"Što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta, u ovom trenutku ne možemo govoriti o većim oštećenjima", rekla je Hini intendantica Dubravka Vrgoč.

"Pala je žbuka na nekim mjestima, imamo neke procjepe u zidu, više u kupoli. Palo je nekoliko čašica na par bočnih lustera na drugom katu kod tonske dvorane, i nekoliko ukrasa. Foaje je potpuno netaknut, pozornica također. Na balkonu u jednom dijelu imamo nekoliko procjepa, ali mi se čini da je zapravo HNK sjajno prošao. Dakako, čekamo statičare da nam oni kažu u kojem je stanju, ali ovako izvana i laički, čini se da nema većih oštećenja", dodala je.

Uprava je već u ponedjeljak ujutro dobila nalog iz Grada da se popiše šteta, a sada se čekaju statičari kako bi se dobila potvrda da je zgrada, svečano otvorena 1895. i smatrana remek djelom kasnog historicizma, sigurna za uporabu.

Gavella, ZKM i Kerempuh bez većih oštećenja

Satiričko kazalište Kerempuh, po riječima ravnatelja Romana Šuškovića-Stipanovića, pretrpjelo je napuknuća spojeva i dilatacija, ali većinom je riječ o popucanoj boji i otpaloj staroj žbuci. Tehnika kazališta obavila je očevid i utvrdila da su scena, nadstroplje i gledalište na oko u redu, uz manje pukotine kod spojeva na zidovima na balkonu, i uz nešto jača oštećenja na ulazima na balkon.

Nosivi stupovi foajea su bez vidljivih oštećenja i puknuća, a u redu je i Scena Vidra. Kazalište čeka dodatni pregled sustava grijanja, koji bi trebao biti tijekom ponedjeljka, rekao je Šušković-Stipanović.

Prema prvoj provedenoj procjeni, i ZKM je dobro prošao u potresu.

"Zagrebačko kazalište mladih je u dobrom stanju, zgradu je pregledalo naše održavanje i profesionalni vatrogasci, koji su prvi otišli vidjeti stanje", rekla je ravnateljica Snježana Abramović Milković. "Nema nikakvih vidljivih pukotina, osim malo po dilatacijama i puknuća žbuke, palo je malo žbuke na pozornicu, zgrada je u redu. Pregledan je i krov i zgrada je zapečaćena, već smo u nedjelju iskopčali struju i plin", napomenula je.

Po riječima ravnatelja GDK Gavelle Dražena Ferenčine, kazalište u Frankopanskoj pretrpjelo je također manju štetu.

"Na krov upravne zgrade, one na Frankopansku ulicu, urušila su se dva stara dimnjaka i dio bočnog zida potkrovlja zgrade susjedne Turističke škole. Ostala šteta unutar kazališta - uglavnom se radi o puknuću žbuke i zidova na nekim dijelovima zgrade", rekao je Ferenčina.

Komedija pretrpjela teška oštećenja

Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 po prvim su procjenama dosta teško pogođene potresom.

"Kazalište Komedija ima dvije zgrade u kojima posluje, jednu centralnu gdje nam je gledalište, pozornica i garderobe za umjetnike. Ta zgrada je zaštićeni spomenik kulture i ona je pretrpjela oštećenja", rekao je v.d. ravnatelja Komedije Damir Lončar.

Riječ je o zgradi na adresi Kaptol 9, a koja je naizgled pretrpjela manja oštećenja, pale su ploče u predvorju kazališta, ukrasne obloge su se odlijepile od zidova. "Međutim, ne možemo ništa reći dok statičari ne obave svoj dio posla i kažu koliko je zgrada stradala u ovom potresu", upozorio je Lončar.

"Druga zgrada, upravna zgrada koja je preko puta kazališta, pretrpjela je velika oštećenja – tu je stradalo i krovište i uredi, ali je pokusna dvorana relativno u redu. No, bez stručne procjene, mi ne možemo reći ništa o budućnosti našeg posla u ove dvije zgrade", naglasio je Lončar.

Ta zgrada, na adresi Kaptol 27, stradala je daleko jače – krov iznad tehničkog ureda se urušio, dimnjak je pao, popucali su svi zidovi, namještaj se u uredima raspao, otpala je žbuka, popadali ormari, uredi su u jako lošem stanju. Kazalište čeka procjenu statičara, za što je zahtjev već upućen.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište, kazalište Komedija, Gavella, Kerempuh, Zagrebačko kazalište mladih
PROČITAJ I OVO
Filharmonijska posveta grupi Queen u petak u Laubi
OFF CIKLUS
Filharmonijska posveta grupi Queen u petak u Laubi
ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije u svojem Off ciklusu najavljuje, u petak 22. siječnja, koncert u Kući za ljude i umjetnost Laubi, s programom posvećenom legendarnim britanskim rokerima, grupi Queen, čije će slavne skladbe izvoditi u posebnim aranžmanima s trombonima.
Lady Gaga otpjevala himnu na inauguraciji, društvene mreže oduševljene (VIDEO)
HIMNA
Lady Gaga otpjevala himnu na inauguraciji, društvene mreže oduševljene (VIDEO)
Lady Gaga otpjevala himnu na inauguraciji, društvene mreže oduševljene (VIDEO)
WASHINGTON - Lady Gaga otpjevala je američku himnu na inauguraciji Joea Bidena, 46. predsjednika SAD-a.
Europski parlament: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast
ULAGANJA
Europski parlament: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast
STRASBOURG - Zaštita i promicanje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje gospodarstva, istaknuto je u Izvješću o "ostvarivanju političkog učinka Europske godine kulturne baštine" koje su europarlamentarci usvojili u srijedu.
Kinoklub Zagreb istupa iz članstva Hrvatskog filmskog saveza
POTEZI
Kinoklub Zagreb istupa iz članstva Hrvatskog filmskog saveza
ZAGREB - Kinoklub Zagreb (KKZ) će istupiti iz članstva u Hrvatskom filmskom savezu jer, ističu u priopćenju, više ne žele trošiti vrijeme na suradnju bez perspektive i ukazivanje niza problema uzrokovanih nepostojanjem strateškog plana djelovanja.
Umjetnici i kulturni djelatnici: Zaustavimo urušavanje HNK u Zagrebu
REAKCIJE
Umjetnici i kulturni djelatnici: Zaustavimo urušavanje HNK u Zagrebu
ZAGREB - Istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici uputili su u srijedu otvoreno pismo u kojemu izražavaju prosvjed zbog aktualne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te apeliraju da se brzom reakcijom zaustavi "urušavanje" te nacionalne kulturne ustanove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE