GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kopenhagen: Otvorena izložba o životu, djelu i gubitku Nicka Cavea

Kopenhagen: Otvorena izložba o životu, djelu i gubitku Nicka Cavea
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2020 / 09:55
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - U Kopenhagenu je u ponedjeljak otvorena izložba glazbenika Nicka Cavea koja obuhvaća gotovo pet desetljeća njegove umjetničke karijere i nudi opširan prikaz bitnijih zbivanja u njegovu životu, uključujući i tragičan gubitak sina u nesreći prije pet godina.

Izložba pod nazivom "Stranger than Kindness" trebala je biti otvorena 23. ožujka u dijelu danske Kraljevske knjižnice, no zbog pandemije koronavirusa je odgođena.

U međuvremenu je pod istim nazivom objavljena Caveova knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj u izdanju Canongatea. Dostupna je i u elektroničkoj verziji,

Posjetitelji izložbe i Caveovi obožavatelji ondje mogu dotaknuti njegov pisaći stroj ili prebirati po tipkama glazbenikova pianina.

Izložba prikazuje izvore Caveove inspiracije i kreativnosti od djetinjstva do danas u obliku tekstova, umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. Obuhvaća oko 300 predmeta iz njegove osobne zbirke, arhive Nicka Cavea u Arts Centeru u Melbourneu te predmete iz zbirke danske Kraljevske knjižnice, a neki su posuđeni iz privatnih zbirki.

"Iza pjesme se krije ogromna količina perifernih stvari - crteža, karata, popisa, fotografija, slika, žvrljotina i skica... To je materijal iz kojeg se rađa i njeguje službeno djelo", napisao je Cave u predgovoru knjige.

Sam Cave je u ponedjeljak, dan nakon posjeta izložbi "Stranger than Kindness" novinarima rekao da je njegova supruga, bivša britanska manekenka Susie Bick, prikupila sve predmete i ostale uspomene koje su sada izložene, a mnoge su provele 20 godina u kutijama na tavanu i drugim mjestima.

"Bilo je puno raznih predmeta i zajedno smo počeli osmišljavati izložbu", rekao je 63-godišnji australski pjevač, skladatelj i književnik na konferenciji za novinare održanoj u danskoj Kraljevskoj knjižnici.

"Ja sam ono što jesam. A istodobno sam i osoba koju vidite ondje, na izložbi", rekao je Cave.

Prepoznatljiv po ugodnom baritonu, strogo krojenim odijelima i gustoj crnoj kosi, ovaj 63-godišnji Australac slavu je stekao kao pjevač u bendu Nick Cave and the Bad Seeds, koji je kroz 17 albuma pjevao o ljubavi, religiji i nasilju. Glumio je i napisao nekoliko romana i drama.

Posjetitelji izložbe mogu lutati prostorijama koje predstavljaju njegov ured, dnevnu sobu i razne faze njegova života.

Dirljiv je trenutak kada posjetitelj uđe u sobu posvećenu njegovu sinu Arthuru, koji je umro u dobi od samo 15 godina nakon što je slučajno pao s litice blizu engleskog ljetovališta Brighton prije pet godina. Prostorija je u potpunom mraku i u njoj je se nalazi samo fotografija Cavea i njegove supruge.

"Kreativnost je velika stvar..., no onda se dogodi ovakva nesreća i u trenu se sve izmijeni", rekao je Cave, koji pet godina nije održao nijednu konferenciju za novinare.

“Mislimo da znamo tko smo, izgrađujemo sebe i vlastiti identitet ..., a onda se nešto dogodi. To može biti gubitak, kao u mom slučaju. Može biti i neki prijestup, razvod ili bilo što drugo”, rekao je Cave.

Izložba je otvorena do veljače 2021.

Foto: BackGrid

Tagovi: Kopenhagen, Nick Cave, Susie Bick, Nick Cave and the Bad Seeds, Stranger than Kindness
PROČITAJ I OVO
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
DOKUMENTI
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
ZAGREB - "Strahovito je tužno biti prisiljen na opravdavanje, a nedjelo ne postoji. Postoji samo očaj, muka i užas. Preda mnom više ne stoje nikakve odluke koje moram donijeti. Sve su odlučili drugi."
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
SKANDALI
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
ZAGREB - Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu pripremit će u ponedjeljak dokumentaciju vezanu uz prijave za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje te ju nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova predati DORH-u, rekla je u petak dekanica Franka Perković.
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
OPROŠTAJ
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
ZAGREB - "Doživjela je nepravedno mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista iz zemlje u kojoj je rođena i živjela. I sve izdržala."
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu
ODGODA
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu

LONDON - Novi nastavak filma o britanskom agentu Jamesu Bondu odložen je treći put zbog pandemije koronavirusa.

Arhiv HRT-a: Audiovizualni materijali do 1990. otvaraju se široj javnosti
ARHIV
Arhiv HRT-a: Audiovizualni materijali do 1990. otvaraju se široj javnosti
ZAGREB - Audiovizualni materijali nastali do 1990. u Arhivu HRT-a su kulturno dobro, a prihvaćenjem novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima to neprocjenjivo gradivo, blokirano zbog neriješenih autorskih prava, napokon bi postalo dostupno široj javnosti, ističu predlagatelji zakona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE