GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovski i gruzijski filmovi otvorili natjecateljski program 27. SFF-a

Kosovski i gruzijski filmovi otvorili natjecateljski program 27. SFF-a
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Natjecateljski program 27. Sarajevo Film Festivala otvoren je u subotu regionalnim premijerama kosovskog filma 'Brdo na kojem riču lavice' i gruzijskog 'Bebia, jedina čežnja moje duše'.

Ova dva filma zajedno s još osam ostvarenja iz šire regije natječu se za nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolji igrani film a u utrci je i hrvatsko ostvarenje 'Murina' Antonete Alamat Kusiujanović koji je na programu 17. kolovoza.

Kosovo je na ovogodišnjem SFF-u u utrci za nagradu za igrani film zastupljeno s čak dva ostvarenja a režiju prvog koji je prikazan potpisuje Luana Bajrami. Film portetira tri djevojke koje se pokušavaju izboriti s izazovima života na selu u kosovskoj provinciji. Njihova je potraga mukotrpna i ispunjena lutanjima koja ih na kraju dovode na stranputicu.

Režiju gruzijskog filma potpisuje Juja Dobrachkous a on tematizira složene obiteljske odnose u čijem je središtu djevojka koja je svoj život počela graditi izvan domovine no nakon smrti bake ponovo se suočava sa svim što je jednom ostavila iza sebe.

Prvi dan SFF-a obilježila je premijera novog ostvarenja oskarovca Danisa Tanovića 'Deset u pola' koji je oduševio domaću publiku kojoj je i namijenjen. Tanović koji je nagradu Oscar dobio za režiju filma 'Ničija zemlja' kazao je u subotu kako je njegov novi film rezultat potrebe da se u mračnom vremenu opterećenom pandemijom izbori za malo optimizma.

'Htjeli smo sami sebe nasmijati u crnom vremenu', kazao je Tanović na susretu s novinarima pojašnjavajući kako je film završen u rekordnom roku a većina glumaca ga nije uspjela ni vidjeti kao cjelinu do premijere.

'Deset u pola' kao priča o ljudskim odnosima ispričana kroz satiru i dvojbu o tome gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi okupila je plejadu afirmiranih glumaca poput Izudina Bajrovića, Branka Đurića i Gorana Navojca, ali i neke koji su tek dobili priliku snimati igrani film.

Tanović je kazao kako je sretan i zadovoljan cijelom ekipom no ipak će napraviti neke preinake u montaži prije nego film bude plasiran na regionalno tržište. Na pitanje o budućim projektima Tanović je odgovorio konstatacijom kako novac sada kao i ranije sve limitira te kako ima spreman scenarij za novi film no nije izvjesno kada bi ga uopće mogao snimati, ali će zato na jesen početi raditi na televizijskoj seriji krimi-žanra pod nazivom 'Kotlina' i čija će radnja također biti smještena u Sarajevu.

Tanovićeva je ocjena kako se u BiH stanje u filmskoj industriji neće brzo promijeniti jer je očevidno da vlast u tome ne želi sudjelovati.

'Postoji potreba da se film i kultura uguši jer su filmovi koje radimo u BiH uglavnom kritika vlasti', kazao je Tanović konstatirajući kako se u njegovoj zemlji uglavnom 'živi nenormalno'.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, Luana Bajrami, Danis Tanović, Branko Đurić, Goran Navojec, Leon Lučev, Antoneta Alamat Kusijanović
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE