GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kristian Novak dobitnik ovogodišnje Nagrade BOOKtiga

Kristian Novak dobitnik ovogodišnje Nagrade BOOKtiga
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 22:33
Autor: SEEbiz
PULA - Nakon što je prošle godine Kristianu Novaku za roman 'Ciganin, ali najljepši', u izdanju nakladnika OceanMore, dodijeljena Nagrada BOOKtiga, ove se godine roman nanovo vraća u ruke svih Novakovih ljubitelja, jer je dobitnik jedanaeste po redu Nagrade BOOKtiga ponovno 'Ciganin'.

Koncept „Nagrade BOOKtiga“ umrežava sve gradske knjižnice Istarske županije; dobitniku/ici uručuje se priznanje – primjerak načitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije u koji svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Autoru najčitanije knjige dodjeljuje se, u duhu festivala, rabljena knjiga ispisana osvrtima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor.

Otkada je roman tiskan 2016. godine, prepoznat je i cijenjen od strane kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike. Život aktera ovoga romana, stanovnika mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti, ključni su motivi koji su romanu donijeli veliki uspjeh.

U 2017. godini dobitnik je tportalove književne nagrade, Nagrade Fran Galović, Nagrade Gjalski, a potom i Nagrade BOOKtiga, i to 2019. i 2020.!

„Ovo je jedistvena nagrada. Dodjeljuje je „žiri“ od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove. Čine ono što se inače ne smije, šaraju po knjizi, točno osjetiš taj gušt zabranjenog. E, takvo što mene kao autora trajno veže za svog čitatelja. Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za „Ciganina“ u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo! Pa ajmo sve u detalje ponoviti na Dan hrvatske knjige, silno se veselim druženju u Poreču“, rekao je ovom prigodom ovogodišnji laureat, književnik Kristian Novak.

Dodjelu Nagrade podržalo je Ministarstvo kulture, a pod pokroviteljstvom Istarske županije - Regione Istriana svečana dodjela upriličit će se u porečkoj knjižnici na Dan hrvatske knjige, 22. travnja u 19 sati, kada će dvostrukom dobitniku biti uručeno priznanje.

Primjerak romana kreće na putovanje po Istri do svojih čitatelja. Prvi na redu su građani Umaga koji će svoje dojmove upisivati u svojoj knjižnici od 2. do 5. ožujka. Slijedi Gradska knjižnica Novigrad gdje će se knjiga nalaziti od 7. do 10. ožujka. Čitatelji knjižnice u Bujama moći će svoje dojmove upisivati od 12. do 14. ožujka, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 17. do 19. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 21. do 24. ožujka, a Labinjani od 26. do 28. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 31. ožujka do 7. travnja, te u Rovinju od 9. do 14. travnja.

U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 16. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Tagovi: Kristian Novak, Nagrada BOOKtiga, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka filharmonija snimila skladbu za Zagreb
IZ DOMOVA
Zagrebačka filharmonija snimila skladbu za Zagreb

ZAGREB - Članovi orkestra Zagrebačke filharmonije snimili iz svojih domova skladbu "Moj Zagreb tak imam te rad“ kako bi, uz poruku "s ljubavlju i glazbom izaći ćemo jači", nakon nedavnog potresa pružili podršku svim stanovnicima Zagreba.

Kako snimiti film u doba koronavirusa?
FILMSKA INDUSTRIJA
Kako snimiti film u doba koronavirusa?
BERLIN - U čitavom svijetu se odgađaju počeci prikazivanja filmova, otkazuju se festivali i prekidaju snimanja. U mnogim zemljama su kina zatvorena - i veliko je pitanje koliko njih će ikad još otvoriti svoja vrata.
Kina: Livestreaming festivali za poticanje online potrošnje
INOVACIJE
Kina: Livestreaming festivali za poticanje online potrošnje
ZHONGSHAN – Livestreaming platforme su u Kini dosegnule vrhunac, a većinom se koriste kao alati reklamiranja svih vrsta proizvoda, od odjeće i kozmetike, do voća i povrća.
ZKM za 72. rođendan uputio poruku solidarnosti
TEATAR
ZKM za 72. rođendan uputio poruku solidarnosti

ZAGREB - U povodu svojeg 72. rođendana, 29. ožujka, Zagrebačko kazalište mladih uputilo je poruku o važnosti solidarnosti i kulture, podsjetivši na ulogu solidarnosti u razvoju toga teatra u relevantnu kazališnu ustanovu i jedno od središnjih mjesta kulturnog života glavnog grada.

Preminuo poljski skladatelj Krzysztof Penderecki
IN MEMORIAM
Preminuo poljski skladatelj Krzysztof Penderecki
VARŠAVA - Poljski skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki, jedan od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe i čest gost zagrebačke glazbene scene, umro je u nedjelju u dobi od 86. godina u Krakovu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE