GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kultni album Indexa na specijalnom half-speed masteriranom vinilu u Abbey Road Studios London

Kultni album Indexa na specijalnom half-speed masteriranom vinilu u Abbey Road Studios London
VINIL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 17:32
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke...

...tako završavaju stihovi uvodne "Modre rijeke" koje recitira legenda jugoslavenskog glumišta Fabijan Šovagović, a koja otvara remek-djelo diskografije zvano "Modra rijeka" - najbriljantniji trenutak legendarnih sarajevskih Indexa.

Konceptualni je to album nastao oko poezije jednog od najvećih jugoslavenskih pjesnika Maka Dizdara. Ovo maestralno djelo originalno objavljeno 1978. godine bez imalo dileme može stati uz bok najvećim svjetskim izdanjima (progresivne) rock glazbe.

Slobodan A. Kovačević, Fadil Redžić, Davorin Popović, Ranko Rihtman, Đorđe Kisić, Nenad Jurin i Tihomir Pop Asanović snimili su 1978. godine u zagrebačkom Jugotonu. Ton majstor bio je Mladen Rukavec, asistent/tehničar bio je Branko Podbrežnički, a mix je radio inženjer Ulrich Ulmann u münchenskom studiju Barbarossa. Producent albuma je Nikola Alexander Borota. Za "Modru rijeku" se odmah znalo da će biti najbolji i najvažniji uradak Indexa, odnosno nešto po čemu će se ova grupa najviše pamtiti. Ne samo pamtiti, nego ostaviti itekako nezaboravan trag koji je odavno otišao u vječnost.

"Modru rijeku", stoga, nemoguće je nadmašiti, ali kao i najveće svjetske grupe zaslužuju najvažnije crtice glazbenih enciklopedija te posebnu brigu u daljnjim reizdanjima. Do danas je album dva puta reizdan i to na digitalnim formatima, a sada po prvi put u 33 godine i na 180 gramskom vinilu. U Abbey Road Studiju u Londonu urađen je specijalnom metodom nareza visoke kvalitete half speed master koji je digitalno transferiran s analognih stereo vrpci originalno produciranih u Zagrebu i Münchenu 1978. godine.

Digitalni transfer visoke rezolucije radio je Goran Martinac iz Croatia Records Studija, a half speed master potpisuje Miles Showell iz Abbey Roada. Producent ovog projekta je Nikola Alexander Borota, a supervizor direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. Sjajno likovno oblikovanje reizdanja, uz restauraciju originalnog omota Dragana S. Stefanovića gdje se nalazi utkano djelo jednog od najvećih svjetskih grafičara i slikara Mersada Berbera, potpisuje Darko Kujundžić.

Ovaj diskografski poduhvat najveće je priznanje "Modroj rijeci" koja je sastoji od osam pritoka, odnosno poglavlja kroz koja se provlače nevjerojatne kompozicije, one nježne i melodične, ali i one progresivne i dugosvirajuće sa završetkom u obliku instrumentalnog dragulja "More II" s čijim zvučnim valovima plovimo kroz vječnu "Modru rijeku".

Tagovi: Indexi, Modra rijeka, Tihomir Pop Asanović, Slobodan A. Kovačević, Fadil Redžić, Croatia Records, Davorin Popović, Fabijan Šovagović, Mak Dizdar
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE