GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kultni stripovi Jugurta i Lester Cockney prvi put na hrvatskom

Kultni stripovi Jugurta i Lester Cockney prvi put na hrvatskom
STRIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 20:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kultni stripovi "Jugurta" i "Lester Cockney" poznatog belgijskog strip crtača Franza Drappiera oživjeli su nakon gotovo trideset godina s originalnim prijevodima na hrvatski jezik i po prvi puta u obliku strip albuma u boji, u izdanju nakladnika Frontispis.

Drugi tomovi stripova popularnih serijala iz 1980-ih bit će predstavljeni u subotu, 26. rujna, od 14 do 15 sati na tradicionalnom Crtani romani šou koji se održava u Tvornici kulture od 25. do 27. rujna, najavljeno je u petak.

"Jugurta" je strip serijal od 15 epizoda koji je počeo izlaziti u belgijskom časopisu Tintin 1968. godine. Inspiriran je djelom "Ratovi protiv Jugurte" rimskog povjesničara Gaja Salustija Krispa i usmenim legendama o pobuni numidskog kralja protiv najmoćnijeg carstva antike.

Ovaj serijal scenarista Jean-Luca Vernala specifičan je po tome što su ga crtala dva ponajbolja Tintinova crtača, Hermann Huppen, autor kultnih stripova "Jeremiah", "Comanche" i "Tornjevi Boi-Maurya", i Franz Drappier koji se na tom stripu dokazao kao vrstan crtač.

U prvim nastavcima Jugurta je državnik i vojskovođa, ponekad neumoljiv ali uvijek častan. Kasniji Jugurta drugi je čovjek, razočaran u politiku, ljude i ratove, kreće u potragu za mirnom lukom. Iz tamnice ga izbavlja snagator Habrija, nekadašnji neprijatelj i komični sudrug. U petom nastavku, prilikom ratnog pohoda, Jugurta će upoznati svoju životnu ljubav, vidovitu Vaniju i par se neće razdvajati do kraja serijala.

Serijal "Jugurta" bit će objavljen u pet knjiga, a svaki će sadržavati tri nastavka.

"Lester Cockney" je Franzov autorski strip od devet epizoda. Nastao je 1980. godine i to je bio prvi Franzov izlet u scenarističke vode, a posljednji nastavak objavljen je nakon njegove smrti 2003. godine. Želio je u stripu ujediniti svoje dvije ljubavi - putovanja dalekim prostranstvima i konje.

Ova osobna, originalna i osjećajna priča o jednom Ircu odvija se kroz raskošne kadrove britanskih kolonija u Aziji devetnaestog stoljeća, da bi se nastavila kroz Afriku i Balkanski poluotok, Mađarsku, Španjolsku i završila na Divljem zapadu.

Serijal "Lester Cockney" bit će objavljen u četiri knjige koje će sadržavati po tri nastavka, a četvrti, koji govori o Lesterovu djetinjstvu u Irskoj, dva nastavka.

Snažne strip priče "Jugurta" i "Lester Cockney" obiluju iznimno atraktivnim umjetničkim ilustracijama, a prijevodi s francuskog na hrvatski pažljivo prate tradiciju pisanja antičkih imena te izvornost samog jezika i jezičnu specifičnost stripova.

Za objavu ova dva kultna strip serijala zaslužan je mladi hrvatski nakladnik Frontispis.

Tagovi: Jugurta, Lester Cockney, strip, Franz Drappier
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE