GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz

Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak 30. ožujka 2023., u 17 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), na rasporedu je predavanje „Nesvakidašnji Pariz“.

Povod je nedavno objavljena monografija „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje. Radi se o jedinstvenoj zbirci tekstova, ukupno njih 18, podijeljenoj u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U predavanju će se, u formi razgovora, iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstaviti manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta grada Parizu, izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, ali prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma, poziv su budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je ovoga predavanja da omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da privuče slušatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predavanjem se želi potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.


Predavanje priredio:
dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru,
Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb

Moderatorica:
Petra Somek, prof., urednica knjige,
Izdavačka kuća „Meridijani“ Samobor

Tagovi: Damir Demonja, Pariz, Hrvatski državni arhiv
PROČITAJ I OVO
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.
Muzički katalog grupe Queen mogao bi srušiti sve rekorde
POVIJEST ROCKA
Muzički katalog grupe Queen mogao bi srušiti sve rekorde
LONDON - Pjesme grupe Queen poznate su diljem svijeta, a glazbeni opus benda uskoro bi mogao biti prodan za nevjerojatan iznos.
Muza
PRAZNINA (12)
Muza
U prolazu na Cvjetnom placu, sreli smo se pogledima. Ja istreniranim pogledom romantične zanesenosti, ona tek krajičkom oka. Raspitao sam se, naravno, po kružoku u centru pa ubrzo inscenirao 'spontanu' sjedjeljku sa njenim društvom na školskom igralištu, gdje smo običavali duvati.
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
U KINIMA U LIPNJU
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec lipanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
GLEDANOST
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
ZAGREB - Ovogodišnje finale Eurosonga i dvije polufinalne emisije sredinom svibnja gledalo je uživo oko 162 milijuna ljudi, procjena je Europske radiodifuzne unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE