GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kusturica kandidat za akademika

Kusturica kandidat za akademika
SANU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU, objavile su danas "Večernje novosti". Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, pišu “Večernje novosti”.

Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića i scenografa Miodraga Tabačkog.

Među kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović.

Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora doktora Miodraga Spalevića.

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odeljenjima.

Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu. Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu. Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU. Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odeljenja, ogranaka ili Predsedništva SANU.

Tagovi: Emir Kusturica, Srpska akademija nauka i umetnosti, Dragan Stanić
PROČITAJ I OVO
Kinopremijera istraživačkog dokumentarca o globalnoj krizi stanovanja
DOKUMENTARCI
Kinopremijera istraživačkog dokumentarca o globalnoj krizi stanovanja
ZAGREB - Nakon premijerne projekcije u Dokukinu KIC u četvrtak, 29. travnja u 20:30 sati održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o pravu na stanovanje kao osnovnom ljudskom pravu.
Kvartet Vortex Strings svira crossover u HGZ-u
KONCERTI
Kvartet Vortex Strings svira crossover u HGZ-u
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u četvrtak 22. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu dugo pripremani koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom.
Morrissey se naljutio na Simpsone
LJUTNJA
Morrissey se naljutio na Simpsone
LONDON - Britanski pjevač Morrissey optužio je Simpsone za mržnju i neukost pošto je u zadnjoj epizodi te animirane serije prikazana nelaskava parodija ćudljivoga britanskog pjevača očito nadahnuta bivšim frontmenom rock benda The Smiths.
Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije
DOGAĐAJI
Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije
ZAGREB - Zagrebačka kulturna scena ovog će proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom, 1. Zagrebačkim festivalom monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac.
Vučević potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta
FESTIVALI
Vučević potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta
NOVI SAD - Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je, zahvaljujući velikom uspjehu Srbije u masovnom cijepljenju, EXIT festival moguće održati ovog ljeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE