GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom

Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.

Ovo je prvi put kako jedan svjetski poznati balet dolazi na turneju po Hrvatskoj što je velika vijest za ljubitelje plesne umjetnosti jer je riječ o jednoj od najpoznatijih baletnih skupina koja je osnovana još 1945. godine i od tada ne prestaje osvajati publiku diljem svijeta. Sukhishvilijevi plesači do sada su nastupili u više od 100 zemalja na svim kontinentima, plesali su na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu, a njihove spektakularne izvedbe koje uključuju izazovne točke s bodežima i mačevima pogledalo je preko 90 milijuna ljudi.

Prvu izvedbu imat će već 6. travnja u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski u kojoj su premijerno gostovali prošle godine. Koliko su tada oduševili Zagrepčane najbolje govori to što za njihov ovogodišnji nastup vlada izniman interes te su organizatori naknadno rezervirali još jednu izvedbu. Tako će već 7. travnja gruzijski nacionalni balet opet nastupiti u najpoznatijem zagrebačkom hramu pjesme i plesa i izvesti svoj dvosatni spektakl.

Posjetitelje očekuje uistinu jedinstveni nastup popraćen orkestrom i s originalnim instrumentima čiji zvuci pričaju glazbenu povijest i tradiciju autentičnog gruzijskog plesa. Za hrvatsku publiku pripremljene su najzanimljivije akrobatske i plesne točke, a turneja se nakon Zagreba nastavlja u Čakovcu (9. travnja), Splitu (18. travnja) i Zadru (20. travnja).

Nevjerojatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, Sukhishvili su stekli brojne epitete kao što su leteći Gruzijci, osmo svjetsko čudo, uragan na pozornici, čudo iz Gruzije, poezija u pokretu, i najbolji plesači na svijetu, a mogu se pohvaliti i time što je njihov spektakl čak nekoliko puta proglašen najboljim na njujorškom Broadwayu.

Energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom. Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je ples na prstima, a radi se o zahtjevnom koreografskom pokretu koji se uči od najranije dobi, još od pete godine i onda se dalje usavršava tijekom života.
Predstave ovog ansambla podjednako obožavaju i mladi i stari, a jedan od razloga zašto na njihovim izvedbama u velikom broju sjede i žene je preko 600 atraktivnih kostima čije su motive u svojim kreacijama koristili najveći svjetski kreatori, od Chanela, Giorgio Armani i Yves Saint Laurent do Christian Dior.
Zajedno s baletanima i orkestrom, u Hrvatsku stiže i direktorica ansambla Nino Sukhishvili. Nino i njezin brat Iliko Sukhishvili ml., inače glavni koreograf Sukhisvilija, treća su generacija baletana u njihovoj obitelji koji su osnivači ovog čuvenog ansambla.
- Naša koreografija je kombinacija gruzijske senzacije i suvremenog plesa, odnosno akrobatskih pokreta koji su jako zahtjevni i po čemu smo prepoznatljivi u cijelom svijetu. A za hrvatsku turneju smo pripremili najzanimljivije točke – najavila je Nino Sukhishvili.

Tagovi: Sukhishvili, GRUZIJA, LISINSKI, BALET
PROČITAJ I OVO
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE