GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljetna pozornica Tuškanac: Holivudski klasici i festivalski hitovi

Ljetna pozornica Tuškanac: Holivudski klasici i festivalski hitovi
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ljetna pozornica Tuškanac ugostit će u drugoj polovici srpnja program kina Tuškanac, Zagreb Film Festivala i Motovun Film Festivala, s filmovima u rasponu od američke kinematografije sedamdesetih do suvremenih festivalskih hitova.

Gostovanje kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza počinje u srijedu filmom "Kineska četvrt" (1974), jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova Romana Polanskog i vjerojatno najslavnijim noir filmom postnoirovskog perioda, iz kojeg se do danas pamte uloge Jacka Nicholsona, Faye Dunaway i Johna Hustona.

U četvrtak slijedi "Pasje poslijepodne" (1975), krimi-drama snimljena prema istinitim događajima i jedan od vrhunaca opusa Sidneyja Lumeta. Film je dobitnik Oscara za najbolji izvorni scenarij iako je većina dijaloga plod improvizacije. Glume Al Pacino i John Cazale.

Petak donosi hrvatsku premijeru 'final cut' verzije Francisa Forda Coppole "Apokalipsa danas" (1979/2019), jednog od najslavnijih ratnih filmova svih vremena i, po brojnim anketama, jednog od najboljih filmova u povijesti kinematografije uopće. Konačna verzija koju je redatelj montirao povodom 40. obljetnice filma dijelom se razlikuje od verzije prikazivane u kinima te Redux verzije iz 2001. godine.

Na rasporedu u subotu je romantična drama Terrencea Malicka "Božanstveni dani" (1978), vizualno dojmljiv film nagrađen za režiju u Cannesu te Oscarom za najbolju fotografiju (Néstor Almendros), impresivna pastoralna priča o ljubavnom trokutu i zločinu.

Program kina Tuškanac završava u nedjelju filmom Johna Schlesingera "Ponoćni kauboj" (1969), prvim i jedinim filmom u povijesti dodjele Akademijine nagrade koji je s cenzorskim rejtingom X osvojio Oscara za najbolji film, a uz to i Oscare za najbolju režiju i scenarističku adaptaciju.

Zagreb Film Festival predstavlja tri filma iz distribucije

Zagreb Film Festival predstavit će od 28. do 30. srpnja tri naslova iz ovogodišnje distribucije, koja su prikazana na zadnjem izdanju festivala.

"Mlijeko", humorna drama o ženi koja se bori protiv korumpiranog sustava, novi film Grímura Hákonarsona, autora islandske uspješnice "Ovnovi", bit će prikazan u utorak, 28 srpnja.

Dan kasnije na programu je "Ema" proslavljenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (Tony Manero, Klub, Neruda, Jackie) o neukrotivoj i intrigantnoj plesačici Emi čiji se brak s koreografom Gastónom raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola.

Trodnevni program će u četvrtak, 30. srpnja zaključiti "Bosonogi car" redateljskog para Woodworth-Brosens, koji nakon uspjeha komedije "Kralj Belgijanaca" donosi nove (ne)zgode naslovnog junaka.

Ta se hrvatska manjinska koprodukcija opisuje kao "britka politička satira s brojnim povijesnim referencama u kojoj je ismijavanje postojano, a apsurdi uvjerljivi. U cijelosti je snimljena u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli.

Tijekom kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će prikazano još nekoliko naslova s prethodnog izdanja Zagreb Film Festivala, među kojima će, ususret redovnoj distribuciji u rujnu, pretpremijerno biti prikazan i film "O beskraju" Roya Anderssona.

Krajem srpnja u tuškanačku šumu stiže Motovun

Motovun Film Festival od 31. srpnja do 3. kolovoza prikazuje četiri hvaljena filma iz natjecateljskog programa - "Rocks" (2019) britanske redateljice Sarah Gavon, "Tetkicu" (2019) južnoafričkog redatelja Olivera Hermanusa, "Istinitu priču o Nedu Kellyju" (2019) australskog redatelja Justina Kurzela i "U krugu" (2019) bugarskog redatelja Stefana Komandareva.

Prije svakoga filma prikazat će se i kratkometražni naslov iz ovogodišnje selekcije.

Tagovi: Ljetna pozornica Tuškanac, Faye Dunaway, Jack Nicholson, Terrence Malick, Francis Ford Coppola, Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE