GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljeto u MSU zatvara koncert Mateja Meštrovića i Borne Šercara

Ljeto u MSU zatvara koncert Mateja Meštrovića i Borne Šercara
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ljeto u MSU, tradicionalni multimedijski program zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti koji spaja glazbu, film, likovnost i performanse, zatvara se u subotu koncertom Mateja Meštrovića i Borne Šercara.

"Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, primjerice klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih felgi", najavljeno je iz MSU-a.

Matej Meštrović prvi je hrvatski skladatelj koji je imao praizvedbu vlastitog djela, "Dunavske Rapsodije", u dvorani Carnegie Hall – Stern. Autor je glazbe za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj, Hannover, i Lisabon.

Višestruko je nagrađivani glazbenik, a njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. Album “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila ga je hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara te u jazz sastavima. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom.

Također je nagrađivan za svoj rad, suosnivač je trija Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe, dok s Jazzianom Croaticom nastupa diljem svijeta.

Posljednji dan ovogodišnjeg Ljeta u MSU, u sklopu programa Umjetničkih akcija i performansa, održat će se i performans slovenske umjetnice Nike Ham "Ples s Benthamom", u kojem autorica koristi snimke nadzornih kamera koje bilježe njezine performativne izvedbe unutar različitih izložbenih prostora, a koje nerijetko uključuju netipično, neočekivano i često duhovito ponašanje i kretanje unutar muzejsko-galerijskih institucija.

Nika Ham (1991.) je multidisciplinarna umjetnica s magisterijem slikarstva s Akademije za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani,a studij nastavlja na Umjetničkoj školi Winchester u Velikoj Britaniji.

Od 2016. radi kao umjetnička direktorica grafičkog odjela za LET’S CEE Film Festival u Beču, također surađuje s umjetničkom skupinom Laibach i radi u Modernoj galeriji u Ljubljani.

Posljednjih godina njezin se umjetnički izraz prebacio sa slikarstva na video, digitalnu umjetnost i umjetnost performansa, gdje koristi svoje tijelo za ocrtavanje prostora u kulturnim institucijama, dovodi se u nekonvencionalne situacije i koristi snimke sigurnosnih kamera. Sa svojim video zapisima, grafičkim dizajnom i fotografijama radi u kazalištu i na ljubljanskoj klupskoj sceni.

U filmskom dijelu programa prikazuje se "Neobični životi", francuska humorna drama Oliviera Nakachea o dvojici muškaraca koji sa socijalnim radnicima, volonterima i doktorima pomažu djeci s teškim oblicima autizma koju su druge institucije odbacile.

"Topla, nerijetko smiješna i dirljiva priča o posebnim ljudima – onima kojima treba pažnja i pomoć da pronađu svoje mjesto u svijetu i onima koji tu pomoć nesebično pružaju", ističe se u najavi.

Od izložbi se mogu pogledati "Arhipelag" Matka Vekića, novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije on otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja.

Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu u Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji.

Tu je i izložba "Ivan Kožarić: Retrospektiva – jedna od mogućih 100", nastala u povodu stogodišnjice njegova rođenja. Iz MSU-a kažu kako je od samog početka umjetničkog puta, odbijajući zamrznuti likovni jezik u nekoj prepoznatljivoj inačici stila, Ivan Kožarić neumorno tragao za najboljim načinom kojim će materijalizirati svoju umjetničku misao – ideju.

Osmo izdanje Ljeta u MSU ove se godine održalo od 5. lipnja, s koncertima, filmskim projekcijama, aktualnim izložbama i performansima suvremenih umjetnika koje se svake subote moglo popratiti s jednom kupljenom ulaznicom po već uhodanoj formuli "4 u 1".

Tagovi: Ljeto u MSU, Matej Meštrović, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Matija Dedić, Boško Petrović, Borna Šercar
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE