GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Louvre otvorio vrata, ali ništa više nije isto

Louvre otvorio vrata, ali ništa više nije isto
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:59
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
PARIZ - Mona Lisa konačno ponovo prima goste. Nakon prisilnog odmora zbog korone, pariški Louvre je opet otvorio vrata. Ali, ipak je sada mnogo toga drugačije.

Tako prazan kao u vrijeme korone, svjetski poznati muzej Louvre u Parizu sigurno nije bio još od otvaranja 1793. Mona Lisa je svoj misteriozni osmjeh skoro četiri mjeseca poklanjala samo čuvarima muzeja. Obično se posjetitelji iz cijelog svijeta okupljaju ispred glasovite Joconde Leonarda da Vincija. Obično, ali muzej je 13. ožujka zbog pandemije korona-virusa zatvoren po nalogu Ministarstva kulture.

A sada, kada je muzej ovog ponedjeljka (6. srpnja) ponovo otvorio svoja vrata, mnogo toga više nije isto kao ranije. Onaj tko sada želi do Mona Lise, mora proći kroz cik-cak postavljene barijere, kao u zračnim lukama. Fluorescentnom narančastom bojom na podu je označena udaljenost između dvije osobe, koje bi posjetitelji moraju poštivati.

No, muzej sigurno više neće biti tako pun ljudi kao nekada. Sada samo 30 posto uobičajenog broja posjetitelja smije pristupiti blagu Louvrea. To je ogroman izazov za najposjećeniji muzej na svijetu, kazao je direktor, Jean-Luc Martinez.

Kroz ovu ogromnu palaču umjetnosti prošle godine je prošlo 10,2 milijuna ljudi, oko 30.000 do 40.000 dnevno. Prema informacijama Louvrea, najveći broj njih je došao da vidjeti baš Mona Lisu. Dugački redovi su bili svakodnevnica, a muzej ponekad nije mogao, zbog prepunosti, pustiti sve ljubitelje umjetnosti da uđu.

Dosada je 75 posto publike dolazilo iz inozemstva. Na prvom mjestu su bili Amerikanci, potom Kinezi i onda Europljani. „Samo dva milijuna posjetitelja dolazilo je iz Francuske", kaže Martinez.

Direktor Martinez govori da je muzej nakupio gubitke u visini 40 milijuna eura, zato što je tjednima bio zatvoren. Louvre, naime, 50 posto svojih troškova pokriva sam, prije svega prodajom ulaznica. Ostatak su javne subvencije, prije svega francuske države.

Direktor se nada da će u novim uvjetima muzej moći primiti između tri i četiri tisuće posjetitelja dnevno, možda čak i pet tisuća. Onaj tko sada želi u Louvre, vrlo vjerojatno će to i moći. Karte se mogu rezervirati na web-stranici muzeja.

Na blagajnama je za sada moguće plaćati samo karticama. Ime, prezime i kontakt podaci se uzimaju od posjetitelja prije nego što budu pušteni unutra. Obvezno je nošenje zaštitne maske, koja pokriva nos i usta, u svim prostorijama muzeja. Maska se smije skinuti samo u Vrtu Tuilerien. A obilazak dvorana se obavlja samo po unaprijed utvrđenom planu. Namjera je osigurati da se posjetitelji ne približavaju suviše jedni drugima.

Louvre je sa svojih 60.000 četvornih metara, treći najveći muzej svijeta. Izloženo je 35.000 eksponata, a u depoima leže brojne druge vrijednosti.

Mnoga umjetnička djela koja se čuvaju u Louvreu, mogla su se vidjeti na internetu dok je muzej bio zatvoren.

No, direktor Jean-Luc Martinez poziva ljubitelje umjetnosti: „Svima nama je potreban realan susret s umjetnošću i ljepotom. To može izliječiti naše duše".

Tagovi: Louvre, koronavirus u Francuskoj, Mona Lisa, Jean-Luc Martinez, Olimpijske igre u Parizu
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE