GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovci na tartufe otvorili 22. Mediteran film festival u Širokom Brijegu

Lovci na tartufe otvorili 22. Mediteran film festival u Širokom Brijegu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠIROKI BRIJEG - Projekcijom dokumentarnog filma 'Lovci na tartufe' redatelja Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa u srijedu je započeo 22. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu na kojemu će u natjecateljskom dijelu programa biti prikazan i film hrvatske redateljice Dragane Sapanjoš 'Ombra della luce'.

Film premijerno prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu govori o skupini iskusnih stručnjaka iz talijanskog Pijemonta, tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima, za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i sladokusci.

Taj meditativni dokumentarac pruža uvid u svijet nedostižnih tartufa i rituala njihovih tragača koji lukavo i šutljivo štite taj svijet od pohlepe i utjecaja izvanjskog svijeta i usput nam otkrivaju magiju koja se krije u prirodi, navode organizatori.

Na Mediteran film festivalu (MFF) koji se nakon godinu dana vraća u 'staro normalno' s projekcijama na otvorenome, selektor Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog i kategoriji dugometražnog filma.

'Vraćamo se na staro normalno, festival ide uživo ali tu je i naslijeđe od prošle godine, filmove ćemo prikazivati i online'', rekao je direktor MFF-a Tomislav Topić.

Topić je istaknuo kako su organizatori, s obzirom na trenutačno stanje, u potpunosti preuzeli odgovornost te će se pridržavati mjera i staviti zdravlje na prvo mjesto.

Producent festivala Robert Bubalo rekao je da su organizatori ponudili publici najbolja moguća ostvarenja. 'Od pristiglih 300 izabrali smo 20 filmova, i to su filmovi koji imaju naviše umjetničke i estetske vrijednosti i doista se isplati pogledati svakog od njih', istaknuo je Bubalo.

Kratkometražni dokumentarni film hrvatske redateljice Dragana Sapanjoš 'Ombra della Luce' govori o ženama iz Sjeverne Istre koje zbog blizine Italije tradicionalno rade u toj zemlji, te radi dodatne zarade pomažu starijima i nemoćnima. Velik je broj ovakvih žena u sjevernoj Istri i ova priča govori o njihovoj snazi i požrtvovnosti za obitelj, navodi se u najavi filma.

Na otvorenom kinu u četvrtak posjetitelji 22. MFF-a gledat će i igrani film Branka Schmidta o pobunjenim hrvatskim braniteljima naslova 'A bili smo vam dobri'.

Deset dugometražnih dokumentaraca će se boriti za nagradu MFF ''Grand Prix'', dok će jednome od deset kratkometražnih dokumentarnih filmova stručni žiri dodijeliti nagradu MFF 'Best Short'. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF ''Audience Award'.

Tagovi: Lovci na tartufe, Michael Dweck, Dragana Sapanjoš, Tomislav Topić, Gregory Kershaw, Mediteran film festival
PROČITAJ I OVO
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE