GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luca Vaglio dobitnik Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti

Luca Vaglio dobitnik Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Prevodilac iz Rima Luca Vaglio ovogodišnji je dobitnik Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti, jednoglasno je odlučio Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Kako je danas saopšteno iz PEN centra, Luca Vaglio je izdvojen medju drugim prevodiocima zbog posvećenog i istrajnog rada u poslednjih deset godina na prevodjenju dela savremenih srpskih pisaca, a pogotovu dela modernih klasika srpske književnosti.

Luca Vaglio predaje južnoslovenske jezike i književnosti na Odseku za evropske, američke i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta Sapienza u Rimu. Diplomirao je i doktorirao na tom univerzitetu. Godine 2010. proveo je desetomesečni postdoktorski studijski boravak na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao stipendista Projekta Basileus.

Bavi se i književnim prevodjenjem i do sada je na italijanski jezik preveo, izmedju ostalog, dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Rastka Petrovića, Vladana Desnice i Filipa Davida.

Italijanskom prevodiocu nagrada će biti uručena na svečanosti koja će se održati kada to bude moguće zbog epidemiološke situacije, naveli su iz PEN centra.

Nagrada Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti dodeljuje se od 1965. godine, a dobitnici nagrade su najznačajniji prevodioci srpske književnosti u proteklih više od pola veka.

Foto: Interno Poesia

Tagovi: Luca Vaglio, Srpski PEN centar, Univerzitet Sapienza, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski
PROČITAJ I OVO
Toni Montano pronađen mrtav
IN MEMORIAM
Toni Montano pronađen mrtav
BEOGRAD - Srbijanski roker Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je u srijedu u 63. godini.
Mladi umjetnici svojim radovima zauzeli poslovne prostore diljem Zagreba
SALON MLADIH
Mladi umjetnici svojim radovima zauzeli poslovne prostore diljem Zagreba
ZAGREB - Izložbeni program 37. salona mladih u Zagrebu nastavlja se malim festivalom suvremene umjetnosti u poslovnim prostorima – Takeover kojeg organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u okviru EU projekta CreART 3.0.
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE