" />
"> Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji | SEEbiz.eu

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji

Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakon više od godine dana, prva premijera u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će, u petak 12. ožujka, komedija "Madragola" Niccole Machiavellija, koju prema prijevodu Ive Frangeša režira Zoran Mužić.

Machiavellijevom "Mandragolom" počinje povijest novovjekovne komedije te je stoga i više nego prikladno da zaigra na pozornici kazališta zvanog Komedija, ističu iz toga kazališta. Mandragola je usto prvi put izvedena 1526., a pretpostavlja se da je napisana nekoliko godina prije, tako da nećemo mnogo pogriješiti kažemo li da upravo sada slavi petstoti rođendan, dodaju.

Ovaj satirični komad s lakoćom premošćuje pola tisućljeća i šesto kilometara koji dijele suvremeni Zagreb od renesansne Firence jer se kao svaka vrhunska komedija bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju.

Licemjerje? Požuda? Gramzljivost? Naravno, ali istodobno i ljubavnička privrženost, prijateljska odanost, čežnja za ljubavlju i djecom.

Machiavelli je postao slavan kao ideolog političkog realizma, a u "Mandragoli", svojoj jedinoj komediji napisanoj kad je bio prisiljen isključiti se iz političkoga života, pokazuje kako su načela realpolitike primjenjiva i u privatnoj sferi.

Ako se ne želiš baviti politikom, kažu, politika će se svejedno baviti tobom i upravo će makjavelijanska politika pokazati svoju spretnost na plećima gospodina Nicije, naivnog, starijeg supruga nimalo naivne, mlade ljepotice Lucrezije.

Mladi Callimaco čezne za prelijepom Lucrezijom, a Nicia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Niciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio uvući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati elastičnijom negoli se isprva činilo. A kada se u cijelu spletku uključi i fratar kako bi osigurao novac za potrebite (među kojima je on možda i najpotrebitiji), zaokružuje se slika društva u kojem su konvencionalna moralna načela samo paravan iza kojega se odvija prava igra moći i koristi.

Machiavelli je prvi autor koji se odrekao oponašanja klasičnih uzora te u "Mandragoli" izveo na pozornicu svoje suvremenike. Antici je ostao vjeran formom sačuvavši jedinstvo mjesta i vremena (radnja se odvija unutar 24 sata na gradskome trgu), ali i tradicionalnom sižeu kojem mlado i potentno društvo svladava okoštalu staru gardu kako bi plodna i životna ljubav zaživjela usprkos zaprekama.

A budući da mladi nisu na poziciji moći, svoje čežnje će morati ostvariti lukavstvom i domišljatošću. Jer ipak cilj opravdava sredstva, zar ne?

Uz redatelja Zorana Mužića, kojemu upravo komedije čine velik dio bogatog režijskog opusa, autorski tim čine još i scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš Doležal te autor glazbe Mate Matišić.

Machiavellijeve likove dočarat će članovi ansambla ZGK Komedije Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.

Tagovi: Niccolo Machiavelli, Mandragola, Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus, kazalište Komedija, Zoran Mužić, Ivo Frangeš,
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE