GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marojeviću Nagrada grada Beograda za Ostatke sveta

Marojeviću Nagrada grada Beograda za Ostatke sveta
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:50
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Nagrada grada Beograda za književno i prevodno stvaralaštvo za 2020. godinu "Despot Stefan Lazarević" pripala je piscu Igoru Marojeviću za knjigu "Ostaci sveta" u izdanju "Derete", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Odluku o laureatu Nagrade grada Beograda za književnost „Despot Stefan Lazarević“ doneo je jednoglasno žiri, koji su činili Milovan Vitezović, Jasmina Ninkov, Muharem Bazdulj i Aleksandar Gatalica.

Obrazlažući svoju odluku žiri je naveo da još od Tišmine „Upotrebe čoveka“ nije bilo štiva na srpskom jeziku koje sa tolikom snagom i literarnom sugestivnošću, istovremeno „koristeći pravi Tišmin hladni i kao skalpel precizni jezik“, u svojoj najdubljoj osnovi govori o logorskom životu koji je ostao najjezivije ishodište za hiljade i hiljade nesrećnika koji su svoj put završavali baš na toj stanici.

Ta stanica, kako navodi žiri, pozivajući se na naslov romana nagrađenog autora, vodila je „nigde drugo, do u raj“, uz zaključak:

„Zlo je možda banalno u svojoj manifestaciji, ali je brutalno u svojim posledicama, i još više, po učestalosti svog pojavljivanja. O ovome u prvom redu govori nagrađeni roman, dižući velelepnu kapelu žrtvama, kao što to uvek čini velika književnost“.

Nagrada grada Beograda je inače četvrta koju je Marojević dobio za svoj roman, objavljen prošle jeseni, od kojih je poslednjom „Meša Selimović“ ovenčan pre dva meseca.

Tagovi: Igor Marojević, Nagrada grada Beograda, Milovan Vitezović, Jasmina Ninkov, Muharem Bazdulj, Aleksandar Gatalica
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE