GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Martha Argerich u listopadu u Lisinskom

Martha Argerich u listopadu u Lisinskom
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 11:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon obnove potresom oštećene Velike dvorane, upravo s istinskom glazbenom legendom Lisinski je odlučio srčano se oduprijeti prijetnjama virusa i potresa. Zato poziva umjetnike cijeloga svijeta da im se pridruže. Uskoro će iz Lisinskog objaviti i druga imena svjetske i domaće glazbene reprezentacije za Lisinski subotom.

Gostovanje proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom bit će jedinstven događaj godine. Na pozornicu najveće hrvatske kuće glazbe vraća se blistava pijanistička zvijezda nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja, kada je održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje.

Glazbena kritika s oduševljenjem je pisala o njihovu besprijekornom muziciranju u kojem se jasno mogao osjetiti „snažan impuls i autoritet pijanistice koja je publiku ostavila bez daha“ svojom svježinom, poletnošću, energičnošću, nadahnutošću, jednom riječju – genijalnošću!

Martha Argerich je počela učiti glasovir vrlo rano, već s tri godine. Debitirala je kao osmogodišnjakinja svirajući Beethovenov „Prvi glasovirski koncert u c-molu” op. 15. Selidbom u Europu 1955. godine, nastavlja školovanje kod Friedricha Gulde, potom i usavršavanje kod Artura Benedettija Michelangelija, Stefana Askenasea i Nikite Magaloffa. Zahvaljujući vrhunskoj pijanističkoj tehnici, često su je uspoređivali s Vladimirom Horowitzem, zbog čega su brojne diskografske kuće, kao što su EMI, Sony, Philips, Teldec i Deutsche Grammophon s oduševljenjem surađivale s njom. Mnoga od objavljenih izdanja nagrađena su važnim diskografskim i glazbenim nagradama, među kojima su i tri Grammyja

Martha Argerich je poznata po neumornoj promociji i potpori mladim pijanistima, a hrvatska i svjetska javnost zasigurno je pamti i po presedanu koji je učinila napustivši svoje mjesto u žiriju Chopinova natjecanja u Varšavi 1980. godine, izražavajući neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u samoj završnici natjecanja.

Dobitnica je mnogih počasnih titula i nagrada te nositeljica Reda izlazećeg sunca kojim ju je odlikovao japanski car. Martha Argerich je u intervjuima često isticala da se osjeća osamljeno svirajući recitale pa je od početka 1980-ih godina najviše nastupala s orkestrima ili u komornim sastavima sa svojim prijateljima pijanistima Nelsonom Freireom i Alexandrom Rabinovitchem, violinistom Gidonom Kremerom i već spomenutim Maiskim.

Od 2009. godine, kao pedagoginja i pokroviteljica započinje uspješnu suradnju s vrsnom mladom grčkom pijanisticom Theodosiom Ntokou, s kojom će svirati i na zagrebačkoj pozornici pomno birana glasovirska dua, dok će im se u izvedbi „Karnevala životinja”, Saint-Saënsove suite, pridružiti Virtuosi Italiani i obje Marthine kćeri: violistica Lyda Chen-Argerich te Annie Dutoit-Argerich, kao pripovjedačica.

Tagovi: Martha Argerich, Vladimir Horowitz, Ivo Pogorelić, Deutsche Grammophon, KD Vatroslav Lisinski
PROČITAJ I OVO
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
NAGRADE
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
ZAGREB - Nagradu publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa osvojio je hrvatski dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara koji nakon premijernog predstavljanja na festivalu kreće na turneju po Hrvatskoj.
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
IMPRESIVNA ZBIRKA
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
BOLOGNA - Pokojni talijanski književnik i filozof Umberto Eco posjedovao je impresivnu zbirku od oko 44 000 knjiga.
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
FESTIVALI
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
ŠIBENIK - Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima.
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
NAGRADE
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
ZAGREB - Film "Nizvodno prema Kinshashi" Dieuda Hamadija osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove najbolji je u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjega ZagrebDoxa, čiji natjecateljski dio završava u subotu navečer dodjelom nagrada.
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
VIDEO
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
NEW YORK - Pjesma „Billie Jean“ Michaela Jacksona skupila je više od milijardu pregleda na YouTubeu, postavši treća pjesma iz osamdesetih kojoj je to uspjelo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE