GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Martha Argerich u listopadu u Lisinskom

Martha Argerich u listopadu u Lisinskom
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 11:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon obnove potresom oštećene Velike dvorane, upravo s istinskom glazbenom legendom Lisinski je odlučio srčano se oduprijeti prijetnjama virusa i potresa. Zato poziva umjetnike cijeloga svijeta da im se pridruže. Uskoro će iz Lisinskog objaviti i druga imena svjetske i domaće glazbene reprezentacije za Lisinski subotom.

Gostovanje proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom bit će jedinstven događaj godine. Na pozornicu najveće hrvatske kuće glazbe vraća se blistava pijanistička zvijezda nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja, kada je održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje.

Glazbena kritika s oduševljenjem je pisala o njihovu besprijekornom muziciranju u kojem se jasno mogao osjetiti „snažan impuls i autoritet pijanistice koja je publiku ostavila bez daha“ svojom svježinom, poletnošću, energičnošću, nadahnutošću, jednom riječju – genijalnošću!

Martha Argerich je počela učiti glasovir vrlo rano, već s tri godine. Debitirala je kao osmogodišnjakinja svirajući Beethovenov „Prvi glasovirski koncert u c-molu” op. 15. Selidbom u Europu 1955. godine, nastavlja školovanje kod Friedricha Gulde, potom i usavršavanje kod Artura Benedettija Michelangelija, Stefana Askenasea i Nikite Magaloffa. Zahvaljujući vrhunskoj pijanističkoj tehnici, često su je uspoređivali s Vladimirom Horowitzem, zbog čega su brojne diskografske kuće, kao što su EMI, Sony, Philips, Teldec i Deutsche Grammophon s oduševljenjem surađivale s njom. Mnoga od objavljenih izdanja nagrađena su važnim diskografskim i glazbenim nagradama, među kojima su i tri Grammyja

Martha Argerich je poznata po neumornoj promociji i potpori mladim pijanistima, a hrvatska i svjetska javnost zasigurno je pamti i po presedanu koji je učinila napustivši svoje mjesto u žiriju Chopinova natjecanja u Varšavi 1980. godine, izražavajući neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u samoj završnici natjecanja.

Dobitnica je mnogih počasnih titula i nagrada te nositeljica Reda izlazećeg sunca kojim ju je odlikovao japanski car. Martha Argerich je u intervjuima često isticala da se osjeća osamljeno svirajući recitale pa je od početka 1980-ih godina najviše nastupala s orkestrima ili u komornim sastavima sa svojim prijateljima pijanistima Nelsonom Freireom i Alexandrom Rabinovitchem, violinistom Gidonom Kremerom i već spomenutim Maiskim.

Od 2009. godine, kao pedagoginja i pokroviteljica započinje uspješnu suradnju s vrsnom mladom grčkom pijanisticom Theodosiom Ntokou, s kojom će svirati i na zagrebačkoj pozornici pomno birana glasovirska dua, dok će im se u izvedbi „Karnevala životinja”, Saint-Saënsove suite, pridružiti Virtuosi Italiani i obje Marthine kćeri: violistica Lyda Chen-Argerich te Annie Dutoit-Argerich, kao pripovjedačica.

Tagovi: Martha Argerich, Vladimir Horowitz, Ivo Pogorelić, Deutsche Grammophon, KD Vatroslav Lisinski
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE