" />
"> Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost | SEEbiz.eu

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost

Maša Kolanović laureatkinja Nagrade Europske unije za književnost
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče" u izdanju Profila, objavljeno je u utorak točno u podne na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović, tu nagradu ove godine dobilo je još 12 književnika iz 12 zemalja - Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Osim novčanoga iznosa nagrade koji će dobiti svi laureati, za nagrađene ona znači i veliku međunarodnu promociju i vidljivost, priopćili su izdavač Profil i Hrvatsko društvo pisaca (HDP), čija je Kolanović članica.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost, a nagrađena su 122 pisca.

Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka, a ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, prvi put proglašenje dobitnika objavljeno online.

O pobjedniku svake godine odlučuje nacionalni žiri sastavljen od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Ove godine članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Obuljen Koržinek: Važnost dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva

Dobitnicima su čestitali povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnome životu i njezina društvena važnost koju prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva", rekla je ministrica Obuljen Kržinek.

Istaknula je da je ovogodišnje predsjedanje Europskom unijom neočekivano obilježeno pandemijom covida-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, među kojima i na planirani izuzetan i bogat kulturni program u europskim zemljama i šire.

Hrvatska ministrica kulture rekla je da Hrvatska podupire organizaciju i ponovnu dodjelu nagrada, i doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče", jer je na Pulskom sajmu knjiga ova zbirka dobila nagradu "Libar za vajk".

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala.

Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: "Pijavice za usamljene", "Sloboština Barbie", "Jamerika: trip" te studiju "Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije". Njezina knjiga "Sloboština Barbie" prevedena je na njemački jezik.

Maša Kolanović uredila je zbornike "Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva", te "The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other" u suradnji s Dijanom Jelačom i Danijelom Lugarić.

Tagovi: Maša Kolanović, Hrvatsko društvo pisaca, Nagrada Europske unije za književnost
PROČITAJ I OVO
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika
POTEZI
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika

BERLIN - Njemački pijanist Igor Levit namjerava odsvirati glazbeno djelo koje traje 20 sati kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije koronavirusa.

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
FESTIVALI
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
NOVI SAD - Jubilarno 20. izdanje najvećeg regionalnog festivala Exit nakon popuštanja pandemije koronavirusa ipak će se održati ovog ljeta, i to od 13. do 16. kolovoza, javljaju novosadski organizatori.
Brošura o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe koje sve prolaze i Hrvatskom
RUTE
Brošura o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe koje sve prolaze i Hrvatskom
BRUXELLES - Ministarstvo kulture objavilo je, uz podršku Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe i u suradnji s predstavnicima Kulturnih ruta u Hrvatskoj, brošuru o Kulturnim rutama Vijeća Europe, a riječ je o promociji 11 kulturnih ruta koje sve prolaze i Hrvatskom.
Poznati poljski pisac Jerzy Pilch umro u 67. godini
IN MEMORIAM
Poznati poljski pisac Jerzy Pilch umro u 67. godini

VARŠAVA - Jerzy Pilch, jedan od najpoznatijih suvremenih pisaca u Poljskoj, umro je u svojem stanu u gradu Kielceu u petak, objavili su mediji.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE