GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matoševe Umorne priče nova premijera Eurokaza

Matoševe Umorne priče nova premijera Eurokaza
PREMIJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova premijera Eurokaza je u ponedjeljak, 14. lipnja u Pogonu Jedinstvo, predstava "Umorne priče" redateljice Ive Srnec Hamer, autorski projekt prema literarnom stvaralaštvu A. G. Matoša inspiriran individualnim i kolektivnim i oblikovan kao mozaik kazališta i tehnologije.

Temeljena na novelama i pjesmama Antuna Gustava Matoša, predstava "Umorne priče" bavi se suodnosom individualnog i kolektivnog, postavljajući pitanja poput - Tko sam ja kao pojedinac? Tko sam ja u društvu i kako ono utječe na moju individualnost? Čiji je život vrjedniji; jesam li ja važan kao pojedinac ili okolina koja me okružuje?

Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako priča predstave "Umorne priče" otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti, stoji u najavi.

Budući da je pandemija koronavirusa i kazališnom svijetu zatvorila vrata do publike, te preko noći promijenila uvjete rada i prikovala ih uz nove online metode komunikacije, u potrazi za novim načinima interakcije, "Umorne priče" nastaju kao "sretan spoj" kazališta i tehnologije, odnosno, multimedijalni projekt koji će na pozornici, između ostalog, zaživjeti i kao Zoom konferencija.

Tako će se profesionalnom glumačkom kvartetu, koji čine Rok Juričić, Katarina Madirazza, Matej Đurđević i Laura Bošnjak, pridružiti i šesteročlana ekipa glumaca amatera koja u predstavi putem Zooma sudjeluje u stvarnom vremenu.

Ispred kamera svojih uređaja u vlastitom prostoru animirat će scenografski materijal te tako zajednički stvarati mozaik koji će, mijenjajući se, stvarati pozadinsku vizualnu kulisu predstave.

Da bi se to tehnički i scenski ostvarilo sa svim popratnim efektima pobrinuo se istaknuti hrvatski multimedijalni umjetnik Vitar Drinković, koji će na principu fotogrametrije iz niza fotografija stvoriti impresivan 3D model, kao 'magičan začin' cijeloj scenografiji, koju autorski potpisuje.

Predstava je koprodukcija s Empiria Teatrom, a režira ju Iva Srnec, ujedno i utemeljiteljica i umjetnička voditeljica toga ove godine utemeljenog kazališta, osmišljenog kao poligon za ispreplitanje dokumentarnog i fikcionalnog u teatru: kroz istraživački proces za predstavu, autentična iskustva ljudi kakve susrećemo i poznajemo pretvaraju se u kazališne i multimedijalne forme.

Dramaturginja predstave je Dina Vukelić, koja je objedinila novele, dajući im okvir sačinjen od Matoševe poezije. Kostime za predstavu osmislila je i priredila Suzana Brezovec, a za glazbu i produkciju zaslužan je Marko Milovac.

Tagovi: A.G. Matoš, Eurokaz, Rok Juričić, Katarina Madirazza, Iva Srnec Hamer, Matej Đurđević, Laura Bošnjak
PROČITAJ I OVO
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan
IN MEMORIAM
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan

ZAGREB - Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu u 76. godini u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE