GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matoševe Umorne priče nova premijera Eurokaza

Matoševe Umorne priče nova premijera Eurokaza
PREMIJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova premijera Eurokaza je u ponedjeljak, 14. lipnja u Pogonu Jedinstvo, predstava "Umorne priče" redateljice Ive Srnec Hamer, autorski projekt prema literarnom stvaralaštvu A. G. Matoša inspiriran individualnim i kolektivnim i oblikovan kao mozaik kazališta i tehnologije.

Temeljena na novelama i pjesmama Antuna Gustava Matoša, predstava "Umorne priče" bavi se suodnosom individualnog i kolektivnog, postavljajući pitanja poput - Tko sam ja kao pojedinac? Tko sam ja u društvu i kako ono utječe na moju individualnost? Čiji je život vrjedniji; jesam li ja važan kao pojedinac ili okolina koja me okružuje?

Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako priča predstave "Umorne priče" otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti, stoji u najavi.

Budući da je pandemija koronavirusa i kazališnom svijetu zatvorila vrata do publike, te preko noći promijenila uvjete rada i prikovala ih uz nove online metode komunikacije, u potrazi za novim načinima interakcije, "Umorne priče" nastaju kao "sretan spoj" kazališta i tehnologije, odnosno, multimedijalni projekt koji će na pozornici, između ostalog, zaživjeti i kao Zoom konferencija.

Tako će se profesionalnom glumačkom kvartetu, koji čine Rok Juričić, Katarina Madirazza, Matej Đurđević i Laura Bošnjak, pridružiti i šesteročlana ekipa glumaca amatera koja u predstavi putem Zooma sudjeluje u stvarnom vremenu.

Ispred kamera svojih uređaja u vlastitom prostoru animirat će scenografski materijal te tako zajednički stvarati mozaik koji će, mijenjajući se, stvarati pozadinsku vizualnu kulisu predstave.

Da bi se to tehnički i scenski ostvarilo sa svim popratnim efektima pobrinuo se istaknuti hrvatski multimedijalni umjetnik Vitar Drinković, koji će na principu fotogrametrije iz niza fotografija stvoriti impresivan 3D model, kao 'magičan začin' cijeloj scenografiji, koju autorski potpisuje.

Predstava je koprodukcija s Empiria Teatrom, a režira ju Iva Srnec, ujedno i utemeljiteljica i umjetnička voditeljica toga ove godine utemeljenog kazališta, osmišljenog kao poligon za ispreplitanje dokumentarnog i fikcionalnog u teatru: kroz istraživački proces za predstavu, autentična iskustva ljudi kakve susrećemo i poznajemo pretvaraju se u kazališne i multimedijalne forme.

Dramaturginja predstave je Dina Vukelić, koja je objedinila novele, dajući im okvir sačinjen od Matoševe poezije. Kostime za predstavu osmislila je i priredila Suzana Brezovec, a za glazbu i produkciju zaslužan je Marko Milovac.

Tagovi: A.G. Matoš, Eurokaz, Rok Juričić, Katarina Madirazza, Iva Srnec Hamer, Matej Đurđević, Laura Bošnjak
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE