GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MDC: Više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav

MDC: Više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema anketi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav, postavi su im pretežno dugovječni i u njima se rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Od 165 muzeja iz Upisnika javnih i privatnih muzeja na upitnik MDC-a odgovorilo je 119 muzeja ili 72 posto, Muzeji su ispunjavali više upitnika ako imaju podružnice ili prostore za stalne postave na više lokacija. Od ukupno 144 prijavljene lokacije stalni se postavi u ovom trenutku nalaze na njih 96, odnosno 67 posto, što znači da na trećini lokacija nema stalnog postava.

Kao razloge za to, ističe MDC, navodi se nedostatak prostornih uvjeta za stalni postav kod 16 muzeja, kod 15 muzeja radi se o obnovi zgrade muzeja, što podrazumijeva i zatvorenost muzeja za posjetitelje.

U 9 muzeja rade na novome stalnom postavu, a osim muzeji su navodili i nedostatak financijskih sredstava, neriješene imovinskopravne odnose te manjak stručnog kadra.

Istraživanjem su obuhvaćeni i podatci o deset stalnih postava koji su uklonjeni zbog posljedica potresa iz 2020. godine, kako bi se dobila potpunija slika stanja s uključenim donedavnim stalnim postavima koji bi bez potresa i dalje bili izloženi.

Jednom postavljeni, stalni postavi godinama, pa i desetljećima stoje nepromijenjeni, a time i neprilagođeni novim generacijama posjetitelja, napominje MDC i dodaje kako je trećina postojećih stalnih postava (34 ili 32 posto) stara od jednog do dva desetljeća, 21 postav (20 posto) bio je otvoren prije dva do tri desetljeća, osam postava prije 30 do 50 godina, a pet stalnih postava je čak više od pola stoljeća.
Gotovo četvrtina ili 23 stalna postava nešto su novija, otvorena u posljednjih pet do deset godina, dok ih je 14 i mlađe od pet godina.

Od postava koji su se mijenjali najviše ih je izmjenu doživjelo od 2010. do 2019. (22 postava), dok je u pandemijskom razdoblju do danas dopunjeno 16 postava.

Na pitanje o postojanju legendi u stalnim postavima na stranim jezicima muzeji su za 77 ili 73 posto stalnih postava odgovorili da imaju legende na engleskom jeziku. U nekolicini postava mogu se pronaći legende i na njemačkome (u 10 postava), talijanskom (8), francuskom (3), mađarskom, ruskom, slovenskom (za svaki jezik po 2) i španjolskom (1).
MDC naglašava kako 62 posto stalnih postava nije prilagođeno posjetiteljima s invalidnošću. Neki oblik prilagodbe za posjetitelje s oštećenjem vida uključen je u 18 postava, a za one s oštećenjem sluha u pet postava.
U stalnim postavima primijećen je i nedostatak posebnih sadržaja za najmlađe posjetitelje. Za svega 31 stalni postav (29 posto) navodi se neki oblik sadržaja za djecu, napominje MDC.

Tagovi: Muzejski dokumentacijski centar, hrvatski muzeji
PROČITAJ I OVO
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
IN MEMORIAM
Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević
DUBROVNIK - Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je u srijedu u Dubrovniku u 77. godini.
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
FESTIVALI
73. Dubrovačke ljetne igre: Povratak na staro nakon dvije pandemijske godine
DUBROVNIK - Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
TEŠKE TEME
Film o nestalima s Ovčare otvara Pula Film Festival
PULA - "Šesti autobus" naslov je filma redatelja Eduarda Galića kojim će se otvoriti službeni natjecateljski dio ovogodišnjeg, 69. po redu, Pulskog filmskog festivala.
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
ŠIRENJE
U Bruxellesu otvoren 37. Muzej Iluzija
BRUXELLES - Najveći lanac privatnih muzeja u svijetu došao je korak bliže ostvarenju cilja postavljenog za 2026. godinu.
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
SRAMOTNO
U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića
MOSTAR - U sklopu uklanjanja ruševnih objekata u Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao veliki književnik, humanista, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE