GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MDC: Više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav

MDC: Više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema anketi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav, postavi su im pretežno dugovječni i u njima se rjeđe događaju promjene koje bi uvažile iskustvo korisnika.

Od 165 muzeja iz Upisnika javnih i privatnih muzeja na upitnik MDC-a odgovorilo je 119 muzeja ili 72 posto, Muzeji su ispunjavali više upitnika ako imaju podružnice ili prostore za stalne postave na više lokacija. Od ukupno 144 prijavljene lokacije stalni se postavi u ovom trenutku nalaze na njih 96, odnosno 67 posto, što znači da na trećini lokacija nema stalnog postava.

Kao razloge za to, ističe MDC, navodi se nedostatak prostornih uvjeta za stalni postav kod 16 muzeja, kod 15 muzeja radi se o obnovi zgrade muzeja, što podrazumijeva i zatvorenost muzeja za posjetitelje.

U 9 muzeja rade na novome stalnom postavu, a osim muzeji su navodili i nedostatak financijskih sredstava, neriješene imovinskopravne odnose te manjak stručnog kadra.

Istraživanjem su obuhvaćeni i podatci o deset stalnih postava koji su uklonjeni zbog posljedica potresa iz 2020. godine, kako bi se dobila potpunija slika stanja s uključenim donedavnim stalnim postavima koji bi bez potresa i dalje bili izloženi.

Jednom postavljeni, stalni postavi godinama, pa i desetljećima stoje nepromijenjeni, a time i neprilagođeni novim generacijama posjetitelja, napominje MDC i dodaje kako je trećina postojećih stalnih postava (34 ili 32 posto) stara od jednog do dva desetljeća, 21 postav (20 posto) bio je otvoren prije dva do tri desetljeća, osam postava prije 30 do 50 godina, a pet stalnih postava je čak više od pola stoljeća.
Gotovo četvrtina ili 23 stalna postava nešto su novija, otvorena u posljednjih pet do deset godina, dok ih je 14 i mlađe od pet godina.

Od postava koji su se mijenjali najviše ih je izmjenu doživjelo od 2010. do 2019. (22 postava), dok je u pandemijskom razdoblju do danas dopunjeno 16 postava.

Na pitanje o postojanju legendi u stalnim postavima na stranim jezicima muzeji su za 77 ili 73 posto stalnih postava odgovorili da imaju legende na engleskom jeziku. U nekolicini postava mogu se pronaći legende i na njemačkome (u 10 postava), talijanskom (8), francuskom (3), mađarskom, ruskom, slovenskom (za svaki jezik po 2) i španjolskom (1).
MDC naglašava kako 62 posto stalnih postava nije prilagođeno posjetiteljima s invalidnošću. Neki oblik prilagodbe za posjetitelje s oštećenjem vida uključen je u 18 postava, a za one s oštećenjem sluha u pet postava.
U stalnim postavima primijećen je i nedostatak posebnih sadržaja za najmlađe posjetitelje. Za svega 31 stalni postav (29 posto) navodi se neki oblik sadržaja za djecu, napominje MDC.

Tagovi: Muzejski dokumentacijski centar, hrvatski muzeji
PROČITAJ I OVO
Bono otkrio da ima polubrata
OTKRIĆA
Bono otkrio da ima polubrata
ZAGREB - Bono, pjevač irskog rock sastava U2, otkrio je da ima polubrata, za kojeg desetljećima nije znao da postoji, piše u nedjelju BBC.
Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala u Bologni
FESTIVALI
Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala u Bologni
ZAGREB - Dva hrvatska filmska klasika, "Deveti krug" i "Ne okreći se, sine", čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, bit će prikazani na festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato, koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja u Bologni.
Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika
DIZAJN
Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika
ZAGREB - Izložba Borisa Ljubičića "Slike vremena - dizajn i politika" otvara se u utorak, 28. lipnja u HDD galeriji, a predstavit će autorove dizajnerske radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike.
DHK: Raspisan natječaj za književnu nagradu Fra Lucijan Kordić
NATJEČAJ
DHK: Raspisan natječaj za književnu nagradu Fra Lucijan Kordić
ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika (DHK) i ZIRAL - Zajednica izdanja "Ranjeni labud" Mostar raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade "Fra Lucijan Kordić", objavilo je Društvo hrvatskih književnika.
INmusic: Kasabiani okrunili festival kroz koji je prošlo oko 100 tisuća posjetitelja
FESTIVALI
INmusic: Kasabiani okrunili festival kroz koji je prošlo oko 100 tisuća posjetitelja
ZAGREB - Britanska grupa Kasabian okrunila je nastupom posljednji dan 15. INmusic festivala kroz čiji je prostor na Jarunu, uključujući kamp, prema procjenama organizatora prošlo oko 100 tisuća posjetitelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE