GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF od 18. do 24. rujna

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF od 18. do 24. rujna
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni festival kazališta lutaka 53. PIF održat će se od 18. do 24. rujna na nekoliko zagrebačkih lokacija, a donosi, uz ponajbolja recentna ostvarenja kazališta iz Hrvatske, gostujuće predstave iz Italije, Češke, Bugarske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Srbije, BiH te Izraela.

Kako se ističe u najavi, 53. PIF održava se u smanjenom obliku i prilagođeno epidemiološkoj situaciji, ali i u tako malom PIF-u, po riječima urednice služenog programa Livije Kroflin, “zadivljuje domišljatost lutkara i raznolikost lutkarskih formi”.

Lutke, napominje Kroflin, poprimaju razne oblike: pokazuju se, na primjer, kao igračke – u jednoj predstavi nježne i tople, igraju se s najmanjom djecom i s njima pjevaju pjesmice i broje brojalice, u drugoj u ironičnom obratu prikazuju savršenu manipulaciju, a u trećoj nas figurice podsjećaju na djetinjstvo jer i pričaju priču o hrabrim dječacima i njihovim problemima.

“Ruke kao lutke nismo vidjeli još od čuvenog Yvesa Jolyja na 7. PIF-u i Claudia Cinellija na 18. PIF-u, a sada ćemo ih ponovno vidjeti i to u izvedbi jednoga studenta Akademije za umjetnost i kulturu. Uz lutke glume i tako elementarni predmeti kao što su kartoni za jaja, ali lutkama pomaže i sofisticirana moderna tehnologija: kamera omogućuje pogled izvana i drukčiji kut gledanja”, ističe Kroflin.

“Ima, dakako, i klasičnih lutaka, ali ima i predstava bez lutaka, kao što je odgovor na korona-situaciju i opet jednog studenta s AUK-a. Predstave bez lutaka, ali potpuno lutkarske! Animacija tijela, sjena, pijeska, ruku, predmeta… Sve se više pokazuje korisnost izraza kazalište animacije, koji će jednom možda i zamijeniti naziv kazalište lutaka”, dodaje.

Festival će, u petak 18. rujna u KUC-u Travno, otvoriti predstava “Dama iz Porto Pima” Teatra Gioco Vita iz Piacenze, “balada za glumce i sjene” temeljena na kratkoj priči Antonija Tabucchija u kojoj to talijansko kazalište “nastavlja potragu za modernim lutkarom dalangom, manipulatorom suvremenog kazališta sjena”.

Dan poslije, u subotu, središtem Zagreba prošetat će tradicionalna Pifkova povorka, nakon čega u Kulturno-informativnom centru gostuje Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, s predstavom za djecu od tri godine na više, “Pliva patka preko Drave” dramaturginje i redateljice Jelene Sitar Cvetko, “sastavljenom od igara, brojalica, zafrkancije i ustihovljenih zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvore kulturno okruženje djece u Hrvatskoj”.

U Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu Kindertheater Fraunhofer iz Njemačke gostovat će s predstavom “Hans Hraško – maleni junak” (5+), s predstavom “Pinoccio” na PIF-u će gostovati Kazalište lutaka Maribor iz Slovenije; češko kazalište Plata Company dolazi s predstavom “Tisuću tuceta”, dok kazalište Ariel Doron iz Izraela sudjeluje s predstavom za odrasle “Plastični junaci”.

Državno kazalište lutaka Plovdiv iz Bugarske dolazi s predstavom “Kakav krokodil”, a od inozemnih gostiju, tu su i Kazalište lutaka Bialystok iz Poljske s predstavom “Lenka”, Lutkarsko kazalište Mostar iz Bosne i Hercegovine s “Junacima Pavlove ulice”, te Kazalište za djecu Kragujevac iz Srbije s predstavom “Tihi dječak”, “lutkarskom predstavom bez lutaka”, koja donosi “ples prstiju i glumu tijela, koji su zasnovani na principima takozvanog platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit”.

U programu PIF-a, preko You Tube kanala i Facebook stranice Festivala, sudjelovat će i Kazalište lutaka iz Ljubljane u Sloveniji, s predstavom “Posvećenje proljeća”.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će “Flekavca”, a Kazališna družina Pinklec i GLLUGL predstavu “Ručak za šestero”, koja progovara o ne tako čestoj, a opet tako neobičnoj temi imaginarnih prijatelja kod djece.

U KUC-u Travno bit će otvorena izložba “Kipari i PIF – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj”, autorica Antonije Bogner-Šaban i Vedrane Prlender, u programu su lutkarske radionice “Moć lutke” za učitelje i odgajatelje, “Moja lutka” za osobe treće životne dobi i “Zmajko”, za djecu i odrasle, a na otvorenom prostoru zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno bit će upriličena projekcija lutka filmova s Vafi – Rafi festivala, “Lutke na velikom platnu”.

Dio PIF-ova programa su i predstave studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku “Oni koji dolaze”, “Zatočenik kule Bro” i “Samoizolacija u 40 minuta”.

Festival će zatvoriti dodjela nagrada 53. PIF-a u četvrtak 24. rujna, nakon čega će izvan konkurencije biti izvedena predstava”Bračne muke iz vizure ruke” autora i izvođača Tonija Leakovića s osječke Akademije, “priča o ljubavi i svađi, o tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke”.

Tagovi: Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Livija Kroflin, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, KUC Travno, Teatar Gioco Vita
PROČITAJ I OVO
Marcich: Hrvatska ne bi smjela propustiti priliku za izgradnju filmskog studija
PRILIKE
Marcich: Hrvatska ne bi smjela propustiti priliku za izgradnju filmskog studija
ZAGREB - Hrvatska bi imala veliku financijsku korist od filmskog studija, postoji interes i prilika za njegovu izgradnju koja se ne bi smjela propustiti jer će drugi popuniti taj prostor umjesto nas, poručio je u četvrtak Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.
Jurica Popović objavio novi album Kozmičko dijete
DISKOGRAFIJA
Jurica Popović objavio novi album Kozmičko dijete
ZAGREB - Jurica Popović objavio je novi album po naslovom Kozmičko dijete u izdanju Croatia Recordsa.
Zbog koronavirusa prekinut program splitskog HNK-a
LOŠE VIJESTI
Zbog koronavirusa prekinut program splitskog HNK-a

SPLIT - Zbog koronavirusa koji ušao u orkestar splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) do daljnjega se prekida cjelokupni program te kazališne kuće, doznaje se u četvrtak od intendanta Srećka Šestana.

U Kini objavljen prijevod Antologije novijega hrvatskog pjesništva
KINA-HRVATSKA
U Kini objavljen prijevod Antologije novijega hrvatskog pjesništva
ZAGREB - Kinesko društvo pisaca objavilo je prijevod knjige "Antologija hrvatskoga novijeg pjesništva", koju je uredio Ervin Jahić, propćilo je u četvrtak Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
Lauba okuplja prestižne suvremene umjetnike
RETROSPEKTIVA
Lauba okuplja prestižne suvremene umjetnike
ZAGREB - Unatoč aktualnoj situaciji, Lauba – Kuća za ljude i umjetnost nastavlja graditi prepoznatljivu urbanu notu i suvremeni kulturno – umjetnički sadržaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE