GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meksiko: Digitalna izložba Fride Kahlo u povodu 114. godišnjice rođenja

Meksiko: Digitalna izložba Fride Kahlo u povodu 114. godišnjice rođenja
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 10:47
Autor: Seebiz/h

CIUDAD DE MEXICO - Digitalna izložba u povodu 114. godišnjice rođenja meksičke slikarice Fride Kahlo predstavlja javnosti neke od najpoznatijih djela te umjetnice koja je bila daleko ispred svog vremena.

Na golemim ekranima na zidovima zgrade Frontón Mexico, sagrađene u stilu art deco u glavnome gradu Meksika, izmjenjuje se 26 djela slavne slikarice pružajući publici iznimno iskustvo kroz fuziju videosnimki, glazbe i interaktivnih elemenata.

Njezine slike poput "Dvije Fride" i "Slomljeni stup" (La columna rota) te slavni autoportreti nižu se projicirani na zidovima uz pratnju tradicionalne meksičke glazbe.

"Frida. Uronjivo iskustvo" sintetizira život i rad žene kojoj je život obilježila teška prometna nesreća autobusa kada je imala18 godina (rođena je 6. srpnja 1907., a umrla 13. srpnja 1954).

Zbog ozlijeđene kralješnice morala je proći brojne kirurške operacije i bila je primorana nositi korzet. U godinama bolesti, patnje i liječenja, počela je slikati, kao autodidakt.

Cilj izložbe je "upoznati javnost s Fridinim slikama, koje su obišle svijet, učiniti ih intimnijima", kazala je za agenciju AFP Mara de Anda, pranećakinja velike slikarice.

Tijekom 35 minuta posjetitelji sjede na tabureima i prate slike, kako bi uronili u bolan svijet umjetnice, a u interaktivnoj dvorani čitaju se pjesme i izvodi originalna glazba meksičkih izvođača.

Ovo ipak nije prvi put da je djelo Fride Kahlo predstavljeno u modernijem izdanju. Godine 2018. Google Arts & Culture postavio je virtualnu izložbu "The Faces of Frida", u kojoj su bila predstavljena njezina djela, ali i mišljenja kritike i virtualni posjeti.

"Frida je bila toliko avangardna i moderna da ovakav format savršeno odgovora u prikazu njezinadjela. Bila je žena ispred svog vremena", kaže Mara de Anda.

Frida Kahlo najpoznatija je meksička umjetnica svog doba, a njezin suprug bio je također slikar i muralist Diego Rivera. Kahlo je bila članica meksičke komunističke partije, a njezinim djelom dominiraju elementi identiteta meksičkih indijanaca.

Tagovi: Frida Kahlo, umjetnica, digitalna izložba,
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE