GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milko Valent predstavio svoj peti roman

Milko Valent predstavio svoj peti roman
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2022 / 21:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nagrađivani književnik Milko Valent predstavio je u ponedjeljak svoju knjigu "Ledene haljine", peti roman iz pera tog intrigantnog i provokativnog autora u kojemu se beskompromisno obračunava s tabuima incesta, pedofilije, holokausta i pobačaja.

Na promociji u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Ivana Kalogjera iz Valentova nakladnika Profila istaknula je kako je riječ o višestruko nagrađivanom, na mnoge strane jezike prevođenom prozaiku, pjesniku, dramatičaru, esejistu i kazališnom kritičaru, u čijim se tekstovima osjeća dječja zanesenost i strast prema pisanju.

Pisac i kritičar Damir Radić napomenuo je da je Valent na književnoj sceni prisutan od sredine 80-ih godina prošloga stoljeća, s djelima koji su nezaobilazno mjesto hrvatske književnosti.

"Ledene haljine" peti je roman u njegovom bogatom opusu od 35 knjiga poezije, proze, drame, eseja i kritike, kazao je Radić. Njime se Valent, osam godina nakon "Umjetnih suza", trećeg najopsežnijeg romana u povijesti hrvatske književnosti, vraća proznoj formi.

"U 'Ledenim haljinama' opet imamo obiteljsku problematiku u čijem je središtu jedna balzacovska tema – siromaštvo, a u svemu tome ima i jednog dickensovskog prizvuka", istaknuo je Radić.

Glavna protagoniskinja Valentove nove knjige briljantna je zagrebačka studentica Nina.

Valent je kazao kako je rođen u siromašnoj radničkoj obitelji ali da je, za razliku od svoje glavne junakinje, on prihvatio to svoje "sudbinsko siromaštvo" i odbio ponuđenu akademsku karijeru te tako i danas živi od pisanja, dakle, siromašno. Nikada ga nije zanimala žanrovska književnost, napomeno je, a ono što ga od prvoga susreta s pisanom riječju kad je imao pet godina i naučio pisati i čitati su, kako je rekao, "neobični likovi koji se po mnogočemu razlikuju od mnoštva".

"Mene ne zanimaju likovi takozvanih malih, običnih ljudi koji se nađu u nesvakidašnjoj situaciji pa se s time nose kako znaju i umiju. Upravo suprotno, od početka moje fascinacije književnošću mene zanima kako se neobičan čovjek, kojega bismo mogli nazvati čudakom ili čak i genijem, a ponekad i klaunom, snalazi u društvu običnosti, u tzv. stvarnosnom kontekstu svakodnevnog življenja", pojasnio je Valent.

On se oduvijek u svojim djelima bavi tabuima – u ovoj knjizi to su tabui incesta, pedofilije, holokausta, pobačaja. Pisac je kazao kako se on napada ne boji: "Zbog svoje književnosti ja sam spreman podnijeti i napade i pohvale", rekao je Valent, koji je svoju poetiku opisao kao "psihotični realizam".

Ulomke iz knjige čitala je pjesnikinja i glazbenica Zrinka Posavec.

Tagovi: Milko Valent, Damir Radić
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE