GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKM: Osigurano gotovo dva milijuna kuna za programe koji potiču čitanje

MKM: Osigurano gotovo dva milijuna kuna za programe koji potiču čitanje
ČITANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija odobrilo je u Godini čitanja ukupno 1.981.000 kuna za 79 programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike.

Od ukupno 417 prijavljenih programa, odobreno je 79 i to 44 za književnost, 12 za kazalište, pet za kulturnu baštinu, četiri za vizualnu umjetnost, tri za film, po jedan za ples i glazbu te devet interdisciplinarnih, priopćilo je Minsitarstvo.

Prijavljene programe vrednovalo je stručno povjerenstvo u kojemu su bili Katica Mikulčić Matković, Lahorka Plejić Poje, Ksenija Banović, Saša Božić, Branka Benčić, Jadranka Hrga i Tamara Jurkić Sviben.

Kako se ističe u priopćenju, pri ocjenjivanju programa povjerenstvo je vodilo računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti.

Osim toga, vodilo se računa i o regionalnoj rasprostranjenosti, a podržali su se i programi koji sadrže aktivnosti poticanja čitanja i razvoj čitalačkih kompetencija te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, kao i programi stvaranja angažirane čitateljske publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima u formalnom i neformalnom okruženju te programi koji omogućuju pristup čitateljskim programima u prometno slabije povezanim područjima.

Uz to, podržani su i programi poticanja čitanja ranjivih skupina te povećanja vidljivosti važnosti čitanja u tehnološko-medijskome prostoru na inovativan i kreativan način, kao i programi koji predviđaju razvoj modela za interaktivnu komunikaciju s publikom putem digitalnih sadržaja te istraživanja i razmjenu znanja, aktivnosti vezane uz edukaciju, čitateljske navike te ulogu čitanja u društvu.

Isto se tako potiču i programi koji predviđanju osmišljavanje i provedbu suradničkih praksi s ciljem uključivanja šire zajednice te povezivanje sa sličnim domaćim i međunarodnim inicijativama, osmišljavanje inovativnih pristupa u uspostavi komunikacije s književnim djelima kao i oni kojima se potiče književnike i organizacije u kulturi i umjetnosti na razvoj postojeće te stvaranje nove čitateljske publike inovativnim pristupima komunikacije.

Najveća potpora od 60 tisuća kuna odobrena je Ivani Guljašević Kuman za program Čudesni svijet između korica, po 50 tisuća odobreno je Društvu hrvatskih književnih prevodilaca za Književni trenutak te Gradskoj knjižnici Rijeka za program Knjiga na nezgodnim mjestima.

Po 40 tisuća odobreno je Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin za program Čitanje je radost, Hrvatskom društvu pisaca za program "Gledam, čitam, pišem" i Trikou Cirkus Teatar za Čitateljski cabaret.

35 tisuća kuna dobila je Kazališnoj družini "Boomteatar" za Otok čitanja odobreno je 35 tisuća kuna, a Audro Store Transonica j.d.o.o. za Program poticanja slušanja odobrene su 33 tisuće kuna.

Za 16 programa odobreno je po 30 tisuća kuna. Taj će iznos dobiti Art radionica Lazareti za Čitanje s olovkom u ruci, Centar kulture na Peščenici za Knapov književni party, Ekološka udruga "Krka" iz Knina za "Čitajmo, PROmijenimo se", Hrvatski centar ITI za program Kako nastaje drama, Izvan fokusa d.o.o. za Štivo uživo te Naklada Ljevak za program Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?.

Po 30 tisuća kuna dobit će Pučko otvoreno učilište Algebra za Digitalni čitateljski klub, Sisak Press za Kreativni Sisak, Spiritoso d.o.o. za Interaktivni kviz uz virtualno listanje slikovnice, Studio Artless za Artlessov čitateljski kultivator i Udruga Filmaktiv za program Knjiga svima.

Istu će potporu dobiti i Udruga Tonkica palonkica frrr za Svijet Mladena Kušeca, Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti za Lastovske slikovnice, Udruga za promicanje kreativnog izražavanja Garaža za programa Kreativni most - povezivanje čitanja i vizualne umjetnosti, Umjetnička organizacija Punctum za program Iz prve ruke te Wolfgang i Dolly d.o.o. za Diskretni šarm izolacije 2.

Za ostale programe odboreni su iznosi od 20.000 kuna do 26.000 kuna.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Gradska knjižnica Rijeka, Ivani Guljašević Kuman, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Godina čitanja, čitanje
PROČITAJ I OVO
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BAŠTINA
EU: Ministri kulture o kulturnoj baštini kao jednom od temeljnih ljudskih prava
BRUXELLES - Vrijednost kulturne baštine neprocjenjiva je za društvo u cjelini i pravo na baštinu i uživanje u njoj jedno je od temeljnih ljudskih prava, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
KARIJERE
Danijel Pek novi predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata
ZAGREB - Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) izabralo je za svog novog predsjednika Danijela Peka na dvogodišnji mandat, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
IZDANJA
Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
ZAGREB - Edicije Božičević za kraj godine objavile su tri nova naslova, roman "Amadoca" ukrajinske spisateljice Sofije Andruhovič, kriminalistički triler "Neprocjenjiv" poljskog pisca Zygmunta Miloszewskog i filmsku autobiografiju Andreja Tarkovskog "Zapečaćeno vrijeme".
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
PRIZNANJA
Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom
BRIDGETOWN - Svjetska glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE