GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modernistička trilogija Vatroslava Mimice u Kinoteci

Modernistička trilogija Vatroslava Mimice u Kinoteci
TRILOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 12:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je za idući tjedan program posvećen nedavno umrlom hrvatskom redatelju Vatroslavu Mimici, u okviru kojega će prikazati njegovu modernističku trilogiju, te izbor iz bogatog opusa kratkometražnog filma.

"Mimica je među prvima posegnuo za modernističkim pripovjednim postupcima kako bi istražio psihološku i mentalnu strukturu modernog čovjeka, a temu otuđenja, izrazito popularnu u europskoj kinematografiji šezdesetih, prilagodio je socijalističkom kontekstu, snimajući niz remek-djela koja su bila lokalno autentična i univerzalna, formalno inovativna i tematski intrigantna", ističe se u najavi Kinoteke.

Među igranim filmovima najavljeni su "Prometej s otoka Viševice" (1964), "Ponedjeljak ili utorak" (1966), "Kaja, ubit ću te!" (1967) te izbor njegovih kratkometražnih filmova, nastalih u okviru Zagrebačke škole crtanog filma.

Program otvara 9. ožujka "Prometej s otoka Viševice", jedno od pionirskih ostvarenja hrvatskog i jugoslavenskog filmskog modernizma, u kojem je Mimica koristio pripovjedne tehnike struje svijesti kako bi kroz priču o ostarjelom partijskom funkcioneru i prvoborcu, koji se vraća na svoj rodni otok, ponudio moćnu sliku duhovnog stanja društva, u kojem sjećanja na ratna razaranja i dalje tinjaju ispod optimizma poslijeratne obnove. Uvodnu riječ će prije projekcije održati Hrvoje Hribar.

Bilo je to prvo poglavlje modernističke trilogije, u kojoj je Mimica nastavio istraživati kako se velike društvene i povijesne promjene reflektiraju na svijesti pojedinca.

Slijedi "Ponedjeljak ili utorak", intrigantan fikcionalni esej u kojem Mimica kroz kombinaciju igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka te različite boje i teksture istražuje doživljaj stvarnosti te dinamiku svijesti i podsvijesti usred buke električnih tramvaja i tiskarskih strojeva.


Za razliku od ostalih filmova trilogije koji se odvijaju u sadašnjosti "Kaja, ubit ću te!" smješten je u 1941., pri čemu priča o okupaciji jednog obalnog grada služi kao okvir za alegorijsko promišljanje ljudske prirode i zla.

Iz Kinoteke kažu da se taj film smatra jednim od vrhunaca modernističke filmske estetike ovih prostora i radikalno dovodi u pitanje naše poimanje konstrukcije priče, zapleta i likova.

U programu i odabrani Mimičin kratkometražni filmovi

Mimica je bio i jedan od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, prvi od njih koji je dobio priznanja za svoj rad u svijetu (Samac, 1958, prva nagrada u Veneciji), što je pomoglo njezinu međunarodnom etabliranju.

U svoje radove uveo je elemente modernog slikarstva i grafizma, što je preraslo u prepoznatljivu estetiku čitave Škole, a iako sam nije bio crtač ni animator, njegovi radovi nose prepoznatljiv autorski pečat.

Kinoteka najavljuje da će u svom programu prikazati njegov animirani debi "Strašilo" (1957) te niz kasnijih radova u kojima na različite načine istražuje odnos pojedinca i sustava.

U satiričnom "Jajetu" (1959) osvrće se na položaj umjetnika u sustavu umjetnosti, u "Inspektor se vratio kući" (1959) lik detektiva suočava se sa žanrovskom strukturom krimića, dok u "Maloj kronici" (1962) i "Perpetuum & Mobile" (1961) stvara moćne slike otuđenosti čovjeka u industrijaliziranoj i mehaniziranoj civilizaciji, napominje se.

Program, koji će se prikazivati od 9. do 11. ožujka, ostvaren je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, a svi dugometražni filmovi prikazuju se s 35mm kopija.

Tagovi: Vatroslav Mimica, Kinoteka
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE