GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modernistička trilogija Vatroslava Mimice u Kinoteci

Modernistička trilogija Vatroslava Mimice u Kinoteci
TRILOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 12:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je za idući tjedan program posvećen nedavno umrlom hrvatskom redatelju Vatroslavu Mimici, u okviru kojega će prikazati njegovu modernističku trilogiju, te izbor iz bogatog opusa kratkometražnog filma.

"Mimica je među prvima posegnuo za modernističkim pripovjednim postupcima kako bi istražio psihološku i mentalnu strukturu modernog čovjeka, a temu otuđenja, izrazito popularnu u europskoj kinematografiji šezdesetih, prilagodio je socijalističkom kontekstu, snimajući niz remek-djela koja su bila lokalno autentična i univerzalna, formalno inovativna i tematski intrigantna", ističe se u najavi Kinoteke.

Među igranim filmovima najavljeni su "Prometej s otoka Viševice" (1964), "Ponedjeljak ili utorak" (1966), "Kaja, ubit ću te!" (1967) te izbor njegovih kratkometražnih filmova, nastalih u okviru Zagrebačke škole crtanog filma.

Program otvara 9. ožujka "Prometej s otoka Viševice", jedno od pionirskih ostvarenja hrvatskog i jugoslavenskog filmskog modernizma, u kojem je Mimica koristio pripovjedne tehnike struje svijesti kako bi kroz priču o ostarjelom partijskom funkcioneru i prvoborcu, koji se vraća na svoj rodni otok, ponudio moćnu sliku duhovnog stanja društva, u kojem sjećanja na ratna razaranja i dalje tinjaju ispod optimizma poslijeratne obnove. Uvodnu riječ će prije projekcije održati Hrvoje Hribar.

Bilo je to prvo poglavlje modernističke trilogije, u kojoj je Mimica nastavio istraživati kako se velike društvene i povijesne promjene reflektiraju na svijesti pojedinca.

Slijedi "Ponedjeljak ili utorak", intrigantan fikcionalni esej u kojem Mimica kroz kombinaciju igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka te različite boje i teksture istražuje doživljaj stvarnosti te dinamiku svijesti i podsvijesti usred buke električnih tramvaja i tiskarskih strojeva.


Za razliku od ostalih filmova trilogije koji se odvijaju u sadašnjosti "Kaja, ubit ću te!" smješten je u 1941., pri čemu priča o okupaciji jednog obalnog grada služi kao okvir za alegorijsko promišljanje ljudske prirode i zla.

Iz Kinoteke kažu da se taj film smatra jednim od vrhunaca modernističke filmske estetike ovih prostora i radikalno dovodi u pitanje naše poimanje konstrukcije priče, zapleta i likova.

U programu i odabrani Mimičin kratkometražni filmovi

Mimica je bio i jedan od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, prvi od njih koji je dobio priznanja za svoj rad u svijetu (Samac, 1958, prva nagrada u Veneciji), što je pomoglo njezinu međunarodnom etabliranju.

U svoje radove uveo je elemente modernog slikarstva i grafizma, što je preraslo u prepoznatljivu estetiku čitave Škole, a iako sam nije bio crtač ni animator, njegovi radovi nose prepoznatljiv autorski pečat.

Kinoteka najavljuje da će u svom programu prikazati njegov animirani debi "Strašilo" (1957) te niz kasnijih radova u kojima na različite načine istražuje odnos pojedinca i sustava.

U satiričnom "Jajetu" (1959) osvrće se na položaj umjetnika u sustavu umjetnosti, u "Inspektor se vratio kući" (1959) lik detektiva suočava se sa žanrovskom strukturom krimića, dok u "Maloj kronici" (1962) i "Perpetuum & Mobile" (1961) stvara moćne slike otuđenosti čovjeka u industrijaliziranoj i mehaniziranoj civilizaciji, napominje se.

Program, koji će se prikazivati od 9. do 11. ožujka, ostvaren je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, a svi dugometražni filmovi prikazuju se s 35mm kopija.

Tagovi: Vatroslav Mimica, Kinoteka
PROČITAJ I OVO
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
ZAGREB - Grupa Whitesnake zbog bolesti pjevača Davida Coverdalea otkazala je niz koncerata s aktualne europske turneje, među kojima i onaj zagrebački planiran za subotu, 2. srpnja, na Šalati, objavio je organizator koncerta LAA agencija.
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
DOGAĐAJI
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
ZAGREB - Dobre Vibracije u sklopu Požega Urban Festa održat će se u petak 1. srpnja 2022. na bivšem atletskom stadionu u Požegi s početkom u 20 sati.
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
PLANOVI
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
LOS ANGELES - Redatelj Woody Allen, koji se suočio s negativnim reakcijama u Hollywoodu nakon što ga je posvojena kći optužila za seksualno zlostavljanje, rekao je u utorak da će ove jeseni snimiti novi film u Parizu i da bi mu to mogao biti posljednji.
Novigrad je postao dom bluesa
BLUES
Novigrad je postao dom bluesa
NOVIGRAD - Novigrad je dobio novu prepoznatljivost - Festival Cittanova Blues Zero održan 24. i 25. lipnja na velikoj pozornici glavnog gradskog trga Piazza Grande. Tako je ovaj glazbeni žanr na velika vrata ponovno ušao u Novigrad i na sveopće oduševljenje brojne publike učinio ga gradom bluesa!
Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan
VELIKAN RIJEČI
Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan
ZAGREB - Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', a na njemu će se naći i monodrama ''Na rubu pameti'', inspirirana romanom u kojem Krleža podsjeća na licemjerje i moralnu pokvarenost, koji su i danas prisutni, najavljeno je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE