GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moliereov Škrtac premijerno 19. siječnja u Kerempuhu

Moliereov Škrtac premijerno 19. siječnja u Kerempuhu
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao prvu premijeru u novoj godini najavljuje, u utorak 19. siječnja, predstavu "Škrtac" J.B.P. Molierea u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca.

Klasik svjetske komediografije i komedija karaktera iznimnog satiričkog naboja, Moliéreov "Škrtac" na Kerempuhovu scenu postavlja se prvi put, a u ovoj će aktualizaciji pronaći mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom, stoji u najavi.

Komedija "Škrtac" (L'Avare), praizvedena 1668., nalazi se u stilskoj skupini velikih drama u kojima se primjerice nalaze i "Tartuffe" (1664.), "Don Juan" (1665.) ili "Mizantrop" (1666.). Početna je točka drame pisana u prozi u pet činova, hipertrofirano inzistiranje na svim dramskim i izvedbenim manifestacijama škrtosti naslovnog junaka Harpagona.

Međutim, Molière eksplikaciju te ljudske slabosti zapravo koristi tek kao zamašnjak za dramaturgiju vrtoglavih obrata unutar temeljnog narativa, ali i kao reflektor za propitivanje niza društvenih uzusa i normi. Hraneći se na staništu temeljne karakterne pogreške, redom se otvaraju i sva druga posrtanja koja Molière tematizira više ili manje otvoreno: razvrat, laž, licemjerje, hipokrizija i sve vrste prevare zapravo svoje izvorište i opravdanje pronalaze u Harpagonovoj škrtosti.

"Sve su to ujedno i elementi koji ovu komediju i danas predstavljaju kao prostor izrazito aktualnog propitivanja društvenih uzusa i konvencija, kroz tematiziranje borbe za vlastiti integritet usred moralnog posrtanja ali i postavljanje pitanja o tome koliko je slobode moguće uzeti u borbi protiv represije", ističe Zajec u najavnom tekstu predstave.

"No, ono što je možda i najvažnije, Kazalište Kerempuh ovom predstavom prvi puta u svojoj povijesti na pozornicu dovodi nesretnog Harpagona i njegovu podjednako nesretnu obitelj, otvarajući prostor za smijeh ali i donoseći jasno upozorenje kroz likove iz Molièrova vremena koji zapravo unutar svojih pet činova neprestano i oštro progovaraju isključivo o nama samima", dodaje.

Univerzalni problemi lakomosti, škrtosti te ekonomskih trzavica, koje se neizbježno isprepleću s privatnom sferom pojedinca, načeti su kroz tipski lik škrca, a u suvremenoj će preradi postati još prepoznatljiviji i bliži Kerempuhovoj publici.

"Harpagonova prekomjerna škrtost koja stoljećima izaziva smijeh publike tek je katalizator kojim se prokazuju skrivene društvene patologije. Iz istog razloga, 'Škrtac' omogućuje da se jedno klasično djelo obogati dodatnom dimenzijom suvremenosti ne bi li se pored naših mana zagledali i u probleme cijeloga društva", poručuju iz Kerempuha.

U predstavi igraju Hrvoje Kečkeš (Harpagon), Josip Brakus (Cléante), Maja Posavec (Élise), Filip Detelić (Valère), Iskra Jirsak (Mariane), Dražen Čuček / Vedran Mlikota (Anselme), Linda Begonja (Frosine), Borko Perić (Jacques), Luka Petrušić (La Flèche), Damir Poljičak (Sudski istražitelj) i Karlo Mlinar (La Merluche, Simon, Sudski pisar).

Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografiju Barbara Bourek, autor glazbe je Stanislav Kovačić, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez, a asistentica kostimografkinje Karmen Polović.

Pretpremijere su zakazane za 17. i 18. siječnja 2021.

Tagovi: Kerempuh, Škrtac, Tomislav Zajec, J.B.P. Moliere
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE