GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mural posvećen Smogovcima na križanju Bužanove i Kušlanove

Mural posvećen Smogovcima na križanju Bužanove i Kušlanove
UMJETNIČKA INTERVENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Umjetnička intervencija - mural "Smogovci" mlade akademske slikarice Mije Matijević na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije, gdje je i snimana serija "Smogovci", izvedena je u povodu jubilarne - 10. Noći knjige i predstavljena u petak uoči te manifestacije.

Mural posvećen "Smogovcima" - braći Vragec, likovima iz romana književnika Hrvoja Hitreca, koji je bio i scenarist istoimene serije, predstavilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugim organizatorima Noći knjige.

Mural je predstavljen u prisutnosti autorice murala Mije Matijević, autora romana i scenarista serije Hrvoja Hitreca, ravnateljice III. gimnazije Darke Sudarević, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, članova Organizacijskog odbora Noći knjige te Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK, priopćio je HDLU.


Kultni "Smogovci" dobili mural

Tako su kultni "Smogovci" u povodu jubilarne Noći knjige kojoj je moto "Ljekovita moć knjige" u svojoj Peščenici dobili i mural.

Kako je istaknuto, mural je izveden s idejom povezivanja likovne umjetnosti s knjigom, u ovom slučaju s knjigom i serijalom "Smogovci", a prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec.

Izvedba ovoga murala najavljuje buduću suradnju i na izvedbi novih murala inspiriranih književnim djelima tijekom ove godine proglašene Godinom čitanja.

Naime, oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenima knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi, uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijest o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju, i filmske umjetnosti.

Mia Matijević diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. Primarno se izražava u mediju slikarstva. Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi u Njemačkoj. Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije sveučilišne stipendije za darovite studente.

"Smogovci" su dječja humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu zagrebačke gradske četvrti Peščenice. Prvi put emitirana je na TV postaji RTV Zagreb 1982. a njezino veliko finale bilo je 1997. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koji je i autor scenarija za seriju.

Pripovijest je to o mladim članovima hrvatske obitelji Vragec koji žive u Naselku, neuređenom naselju u zagrebačkoj četvrti Peščenici. Za šestoricu braće život nije bio lak, odrasli su bez očeve prisutnosti, a majka Melita morala je nekako prehraniti svoju obitelj te je prihvatila posao u dalekoj Njemačkoj.

Fotografija: Tomislav Miletić, Pixsell

Tagovi: Smogovci, mural Smogovci, Naselak, Mia Matijević, Hrvoje Hitrec
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE