GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muzej grada Zagreba: Deset godina projekta Zagrebački kvartovi

Muzej grada Zagreba: Deset godina projekta Zagrebački kvartovi
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Muzej grada Zagreba obilježava u utorak, 26. svibnja, točno deset godina otkad je, u suradnji s muzejem novozagrebačkog naselja Trnsko - prvim kvartovskim muzejem u Hrvatskoj, otvorio prvu izložbu iz projekta Zagrebački kvartovi, Pola stoljeća Trnskog - priča jedne generacije.

U okviru projekta Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba proteklih je deset godina ostvaren niz uličnih, tematskih i studijskih izložbi, kojima su nakog Trnskog, obrađeni Dubrava, Maksimir, Trešnjevka i Trnje.

"Sve izložbe pobudile su sjajne reakcije i interes javnosti te veliku posjećenost, a bogato opremljene publikacije postale su neizostavni dio kućnih biblioteka svih pravih zaljubljenika u zagrebačke kvartove i naš grad", ističu iz Muzeja, najavljujući novo izdanje projekta Zagrebački kvartovi - knjigu o Trešnjevci.

Muzej grada Zagreba djelovao je i u doba izolacije, u potresu nije znatnije oštećen, te je ponovno otvoren prije tjedan dana za javnost.

Tim je povodom pripremljena prigodna izložbena instalacija "Muzejski život u doba pandemije i potresa“, kojom se posjetitelji mogu upoznati s djelovanjem muzeja u to vrijeme putem fotografija i dokumentacije.

Kao središnji eksponat uzeti su novopronađeni ulomci nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina, artefakt čiji su poznati dijelovi na svjetlo dana dospjeli u obnovi katedrale nakon potresa 1880. godine.

Punih 140 godina nakon, Zagreb je zadesio novi razoran potres, a na poziv Prvostolnog kaptola zagrebačkog arheološki tim Muzeja grada Zagreba bio je uključen u sanacijske radove na iznova stradaloj katedrali, što je rezultiralo pronalaskom još četiri ulomka te nadgrobne ploče.

Autor idejne koncepcije izložbene instalacije: Boris Mašić, muzejski savjetnik.

Tagovi: Muzej grada Zagreba, Boris Mašić, Trnsko, Zagrebački kvartovi, Pola stoljeća Trnskog
PROČITAJ I OVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE