GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muzej Jugoslavije sprema postavku jugoslovenskog kućnog nasleđa

Muzej Jugoslavije sprema postavku jugoslovenskog kućnog nasleđa
POSTAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Muzej Jugoslavije u Beogradu pozvao je publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države da pronađe jugoslovensko nasleđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe #YUDOM.

Uvereni da je svako tokom izolacije zbog pandemije virusa korona, spremajući kuću, pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda - limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, bijelu šolju sa plavom bordurom, "Iskrin" telefon, dedove značke ili mamine espadrile kupljene u Trstu - zaposleni u Muzeju Jugoslavije pozvali su sve da se priključe virtuelnoj izložbi u nastajanju tako što će zabeležiti predmete kamerom, podijeliti fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označiti Muzej Jugoslavije na Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije doprineće akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su dio muzejske kolekcije. Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku "Iskra", koji je čak uvršten i u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u Njujorku.

"Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku", naveli su u Muzeju Jugoslavije povodom projekta #YUDOM, započetog ranije u okviru online programa #OSTANIUMUZEYU.

Deo predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nije izložen u okviru stalne postavke, pa publika u okviru tog projekta ima priliku da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Muzej Jugoslavije, inače, počeo je rad sa publikom u redukovanom obimu, nakon preporuke Ministarstva kulture i informisanja Srbije o otvaranju muzeja, galerija, arhiva i biblioteka zatvorenih sredinom marta zbog pandemije virusa korona.

Tagovi: Muzej Jugoslavije, YUDOM, C kafa, Iskra, Davor Savnik,jugoslovensko kućno nasleđe
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE