GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2

Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt partner je u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2 kojemu je cilj jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine

Riječ je o nastavku projekta Art nouveau (Održiva zaštita i promicanje secesijske baštine u Dunavskoj regiji), koji je trajao od 2017. do 2019. godine, priopćio je Muzej za umjetnost i obrt.

Artnouveau2 - Jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine (Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of Art nouveau) provest će se kroz edukativni program, izložbe, online predavanja, turističke ture, kataloge, kratke filmove, obilježavanje Svjetskog dana secesije i ostalo.

Kako ističu iz MUO, projektom se kreće u odgovorno i održivo korištenje kulturne baštine secesije kao sredstva za jačanje regionalnog kulturnog identiteta i za poticanje gospodarskog rasta u dunavskoj regiji, a kako bi se u tome uspjelo, partneri projekta nastojat će zajedničkim snagama proširiti znanje o secesiji i njenoj važnosti široj javnosti kroz razne obrazovne aktivnosti.

"Secesija je dio povijesti i svakodnevnog života gradova u dunavskoj regiji, a nadamo se će biti i sastavni dio njihove budućnosti. S obzirom na to da je secesijski pokret doprinio oblikovanju kulturnog identiteta regije te da su vizije pokreta diktirale mnoge aspekte urbanog života, one se mogu koristiti za razvijanje novih politika za gradove danas i sutra", objašnjavaju iz MUO.

Projekt će, dodaju, izgraditi profesionalnu zajednicu specijaliziranu za secesiju dunavske regije te ojačati institucionalni okvir koji će bolje štititi, upravljati i promovirati secesiju.

Osim toga, profesionalizirat će turističku promociju secesije, pridonoseći time poboljšanju turističke ponude i usluga, što može rezultirati gospodarskim rastom, stvoriti prihod i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.

Jedan od ciljeva projekta je i osposobljavanje turističkih vodiča u suradnji s turističkim uredima i stručnjacima, kako bi se obogatila i povećala turistička ponuda kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo.

Valorizacija Svjetskog dana secesije, koji se obilježava 10. lipnja 2021., izuzetno je važna za jačanje kulturnog identiteta i baštine secesije u dunavskoj regiji te bi trebala potaknut širu javnost da prepozna, cijeni, štiti i brine o baštini secesije.

Vodeći partner je Grad Oradea (Oradea Municipality), a ostali partneri na projektu su Oradea City Museum – Cultural Complex, (Rumunjska) National Institute of Heritage, Bukurešt, (Rumunjska) IMM, Budimpešta, (Mađarska), MAK, Beč, (Austrija) Slovak University of Technology, Bratislava, (Slovačka) Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Beograd, (Republika Srbija) te Kodolányi János University, Budimpešta (Mađarska).

Muzej za umjetnost i obrt voditelj je radnog paketa komunikacije projekta te je koordinator u elaboriranju i provedbi programa edukacije, a pridruženi partneri MUO su Ministarstvo kulture i medija i Društvo turističkih vodiča Zagreba.

Voditeljica projekta za MUO je Vesna Lovrić Plantić, a članovi projektnog tima su koordinatorica za komunikaciju projekta Marija Jurkić Flis, voditeljice edukativnog programa za djecu Marta Kuliš Aralica i Vedrana Ceranja te znanstvena suradnica Marina Bagarić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF, IPA II), a planirano vrijeme trajanja je do 31. prosinca 2022. godine.

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, Oradea City Museum – Cultural Complex, Artnouveau 2, Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Kodolányi János University
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE