GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neven Ušumović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolje književno djelo na hrvatskome jeziku, za zbirku kratkih priča "Zlatna opeklina", ocijenjenom kao "štivo samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti".

Takvu je odluku, nakon pročitanih 97 knjiga pristiglih na natječaj, donijelo prosudbeno povjerenstvo u kojemu su ove godine bili Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić.

Proglašavajući laureata, predsjednik prosudbenog povjerenstva Nikola Petković istaknuo je kako mu nikada nije bilo ljepše i teže sudjelovati u žiriju književnoga natječaja, koji je ove godine, kako je rekao, bio preplavljen knjigama koje je bilo užitak čitati.

Violić je kazala kako je donositi odluke "do 30 bilo lako, ali sve ispod bilo je kao da nam netko reže dio tijela, a odricanje kod zadnjih 12". "U tom smislu, bili smo emotivni žiri", rekla je Violić. Đekić se složio da je odluku bilo teško donijeti, "ali pogriješiti nismo mogli jer su sve knjige odlične i dobre, i koju god da smo izabrali bilo bi utemeljeno i argumentirano".

Knjiga Nevena Ušumovića "Zlatna opeklina" (Sandorf, 2019.) zbirka je kratkih priča podijeljena, kako je rekao Petković čitajući obrazloženje žirija na online proglašenju, "na stranu 'a' i stranu 'b' kazete, čiji su lutajući motivi tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam u Istri kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede, te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti".

"Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti", rekao je Petković. "Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike", zaključio je.

Ušumović je zahvalio prosudbenom povjerenstvu na nagradi, svim finalistima na sudjelovanju u tome vrijednom natječaju, svojem nakladniku Sandorfu, obitelji i kolegama, a posebno svim svojim čitateljima i čitateljicama "zahvaljujući kojima ova knjiga živi", te svojim "Umažankama i Umažanima, od kojih su neki i ušli u ovu knjigu".

"Kamov i Rijeka meni su jako bitni toposi, bitna mjesta koja su se dodjelom ove nagrade našla u središtu moje intimne mitologije", poručio je dobitnik.

Neven Ušumović rođen je 1972. u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Kao knjižničar radi od 1996. godine u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag. Objavio je u Zagrebu zbirke priča "7 mladih" (1997.), "Makovo zrno" (2009.) i "Rajske ptice" (2012.) te roman "Ekskurzija" (2001.). Izbor priča "U stočnom vagonu" objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu. Uvršten je u američke antologije Best European Fiction i Zagreb Noir.

Nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se od 2014. godine za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama), čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskome jeziku i izdano kod izdavača registriranog u RH. Ove godine na natječaj je pristiglo 97 knjiga, od kojih su u finale ušle i prozne knjige Darka Cvijetića "Što na podu spavaš" (Sarajevo, Zagreb: buybook) i Branislava Glumca "Iza ugla, ogledalo" (VBZ), te pjesničke zbirke "Zablaće" Stipe Grgasa i "Stope u snijegu" Nade Topić, obje u izdanju MeandarMedie.

Uz potvrdu struke, nagrada laureatu donosi i neto novčani iznos od 10 tisuća kuna.

Foto: Croatian Literature

Tagovi: Neven Ušumović, Nagrada Janko Polić Kamov, Hrvatsko društvo pisaca, Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić
PROČITAJ I OVO
Ne zaboravimo Đosera: Rock mu je bio draži od vođenja kafića
VELIKAN ROCKA
Ne zaboravimo Đosera: Rock mu je bio draži od vođenja kafića
PULA - Popularni Sergio Blažić Đoser izgubio je bitku sa opakom bolešću, ali je u srcima svojih prijatelja ostao zapamćen kao plemenita osoba, dobar čovjek i vrhunski rock-pjevač. Zasigurno jedan od najboljih u nas!
Obuljen Koržinek: Nema dokaza da su se u zagrebačkom HNK kršile mjere
PORUKE
Obuljen Koržinek: Nema dokaza da su se u zagrebačkom HNK kršile mjere

ZAGREB - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je u utorak sa saborskog aktualnog prijepodneva kako nema nikakvih dokaza da su se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kršile epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

CeKaTe: Online istraživanje o potrebama u kulturi na Trešnjevci
ISTRAŽIVANJE
CeKaTe: Online istraživanje o potrebama u kulturi na Trešnjevci
ZAGREB - Centar za kulturu Trešnjevka tijekom cijele godine organizira online istraživanje potreba u kulturi lokalne zajednice na Trešnjevci, zagrebačkom kvartu "bez groblja i bez rodilišta".
Marketing direktor Szigeta i PR Amsterdam Dance event-a nova pojačanja Exitovog međunarodnog tima
POJAČANJA
Marketing direktor Szigeta i PR Amsterdam Dance event-a nova pojačanja Exitovog međunarodnog tima
ZAGREB - Uoči velike proslave dva desetljeća postojanja EXIT festivala, tim jednog od vodećih srpskih brendova doživio je znatna pojačanja na pozicijama međunarodnog marketinga i odnosa s javnošću.
Cvate glazbeno izdavaštvo
TREND
Cvate glazbeno izdavaštvo
NEW YORK - Pandemija je zaustavila koncerte, no zahvaljujući unosnim prodajama glazbenih kataloga cvate glazbeno izdavaštvo , što u uobičajenim vremenima nije slučaj, a prihodi od autorskih prava na duge se staze mogu pokazati lukrativnim i sve više privlače ulagače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE