GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep

New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 22:40
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
NEW YORK - Glumicu Miru Furlan, preminulu u 66. godini u Los Angelesu, New York Times je, u tekstu povodom njene smrti, nazvao "balkanskom Meryl Streep".

New York Times piše da je Mira Furlan, glumica najpoznatija (u Americi) po ulogama u fantastičnim serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni” preminula u svom domu u Los Angelesu od posljedica komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, pozivajući se na njenog menadžera Chrisa Roa.

Furlan je od 1993. do 1998. godine igrala je u seriji Babylon 5, svemirskoj sagi koja je govorila o odnosima, politici i tenzijama među vrstama i galaktičkim ratovima u svemirskoj stanici Ujedinjenih naroda sredinom 23. stoljeća. Ona je igrala ambasadoricu Delenn, predstavljajući vanzemaljsku vrstu Minbari u toj svemirskoj stanici.

“Delenn je divna kreacija, žena koja mora biti vođa i mora biti jaka, ali je istovremeno i puna emocija i tajni”, rekla je Mira Furlan o tom liku 1997. godine.

Mira Furlan dvaput je osvojila nagradu Znanstvenofantastični svijet za najbolju epizodnu ulogu u toj seriji, u kojoj su igrali i Bruce Boxleitner i Stephen Furst, a pojavila se u 111 epizoda i dva TV filma pod “Babylon 5”. Prethodno je, od 2004. godine, igrala znanstvenicu Danielu Rousseau u popularnoj TV seriji “Izgubljeni” u produkciji ABC-a, drami o grupi preživjelih pri padu aviona na tajanstveni otok. U toj seriji Mira Furlan tumačila je lik poznat kao “Francuskinja” sve do kraja serije 2010. godine.

New York Times podsjeća da je Mira Furlan rođena u Zagrebu, u Hrvatskoj, gdje je “bila vodeća kazališna, filmska i TV glumica i bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta”.

“Bila je opisana kao ‘balkanski ekvivalent Meryl Streep'”, piše list.

Usred građanskog rata u svojoj zemlji, emigrirala je 1991. godine u New York sa suprugom Goranom Gajićem, piscem i redateljem. Živjela je i radila u tom gradu sve do preseljenja u Los Angeles zbog “Babylona 5”. Pored supruga, za sobom je ostavila i njihovog sina, Marka Lava Gajića, piše američki list.

Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama NCIS i “Red i zakon: Los Angeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj znanstvenofantastičnoj seriji, “Space Command”, gdje je igrala bivšu arheologinju.

Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenoj web stranici ona spominje svemir da bi opisala svoj osjećaj mira, dok se borila s oboljenjem.

“Gledam u zvijezde”, napisala je. “Vedra je noć i Mliječni put izgleda tako blizu. Tamo ću uskoro poći”, napisala je Mira Furlan.

Fotografija: Goran Pavelić Pipo

Tagovi: New York Times, Mira Furlan, Meryl Streep, Babylon 5, Goran Gajić, Hrvatsko narodno kazalište
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE