GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nick Cave odgovorio Peteru iz Ljubljane: Umjetna inteligencija nikada neće napisati sjajnu pjesmu

Nick Cave odgovorio Peteru iz Ljubljane: Umjetna inteligencija nikada neće napisati sjajnu pjesmu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 15:14
Autor: SEEbiz / Dnevnik.si
SYDNEY - Australski kantautor Nick Cave najavio je prije dvije godine da će na svako pitanje bez moderatora odgovarati obožavateljima.

Neka pitanja i odgovore objavio je u nedjelju britanski časopis The Spectator, uključujući i Petera iz Ljubljane o tome hoće li umjetna inteligencija ikada uspjeti napisati dobru pjesmu. Nick Cave nije posve siguran.

Vjeruje da bi umjetna inteligencija, prema njegovim riječima, mogla napisati dobru pjesmu, ali ne i izvrsnu, jer nema nervni sustav.

Kao što je Cave odgovorio, Yuval Noah Harari napisao je u svojoj knjizi 21 savjet za 21. stoljeće da će umjetna inteligencija i njezin neograničeni potencijal učiniti mnoge ljude tehnološkim viškom na radnom mjestu i da će ona moći pisati bolje pjesme od ljudi. Autor knjige, kaže da slušamo pjesme kako bismo osjećali određene stvari.

Umjetna inteligencija moći će, kako Cave sažima Hararija, jednostavno mapirati individualni um i stvoriti pjesme prilagođene isključivo našim vlastitim mentalnim algoritmima, prema kojima ćemo moći osjećati sve što želimo osjetiti s puno većim intenzitetom i preciznošću. "Ako se osjećamo tužno i želimo se osjećati sretno, jednostavno slušamo našu veselu pjesmu umjetne inteligencije i stvar će biti gotova", napisao je Cave.

Sam, međutim, nije siguran da sve pjesme djeluju na taj način. Kao što je napisao, posve je zamislivo da bi umjetna inteligencija mogla stvoriti tako dobru pjesmu kao što je Nirvanina Smells Like Teen Spirit, na primjer, i da bi time "označila sva polja potrebna za izazivanje osjećaja koja bi trebala takva bi ih pjesma pobudila - na primjer, uzbuđenje i pobuna. " Također smatra da je izvedivo stvoriti pjesmu zbog koje osjećamo te iste emocije, ali intenzivnije nego što bi to mogao učiniti bilo koji ljudski tekstopisac.

Međutim, Cave ne misli da dok slušamo Smells Like Teen Spirit slušamo samo pjesmu, već da slušamo otuđenje i povlačenje mladića iz malog američkog gradića Aberdeena koji je imao dovoljno snage da u zraku izrazi svoju posebnu generacijsku bol.

“Slušamo i kako se Iggy Pop baca s pozornice, a obožavatelji ga nose na rukama namazanim kikiriki maslacem dok pjeva pjesmu iz 1970. Slušamo Beethovena kako sklada devetu simfoniju kad je gotovo potpuno gluh. (...) Slušamo kako Nina Simone sav svoj bijes i razočaranje ulijeva u najnježnije ljubavne pjesme. Slušamo Paganinija kako i dalje pušta stradivarku s poderanim žicama. Slušamo Jimija Hendrixa kako kleči i spaljuje svoj instrument. "

Ono što zapravo slušamo, rekao je, ljudska su ograničenja i smjelost da to nadiđemo.

"Umjetna inteligencija, u svom svom neograničenom potencijalu, jednostavno nema tu sposobnost", odgovorio je Cave slovenskom obožavatelju.

Pitanja i odgovori objavljeni su na web stranici www.redhandfiles.com, tjednik The Spectator odabrao je četiri za objavljivanje.

Tagovi: Nick Cave, umjetna inteligencija, Yuval Noah Harari, Iggy Pop
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE