GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz hrvatskih filmova na festivalu CinEast u Luksemburgu

Niz hrvatskih filmova na festivalu CinEast u Luksemburgu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
LUKSEMBURG - U sklopu raznih sekcija ovogodišnjeg Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji se održava do 23. listopada u Luksemburgu, prikazat će se niz hrvatskih dugometražnih i kratkometražnih naslova.

Pet filmova, od kojih su tri manjinske koprodukcije, uvrštene su u sekciji namijenjenoj najzanimljivijim recentnim filmovima iz središnje i istočne Europe - Cinescope.

Među njima je hrvatski kandidat za Oscara, višestruko nagrađivani debitantski dugometražni film "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, već nagrađivan na 75. Filmskom festivalu u Locarnu i na Sarajevo Film Festivalu.

U sekciji Cinescope prikazuje se i dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, "Stric", koji je svoj festivalski život započeo na festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio posebno priznanje u natjecateljskom programu Proxima.

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za scenarij te za kostimografiju, nakon čega je sudjelovao na mnoštvu domaćih, regionalnih i svjetskih festivala, a slijedi mu projekcija u Kanadi (Međunarodni filmski festival u Vancouveru), gdje će imati sjevernoameričku premijeru, te u Makedoniji (Međunarodni filmski festival u Skopju KineNova).

U istu sekciju CinEasta uvrštene su još tri hrvatske manjinske koprodukcije: "Vizija leptira" Maksyma Nakonechnyija, "Da li ste videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluščevića i "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevske.

Sva tri filma svjetske premijere imale su na najprestižnijim filmskim festivalima u svijetu - "Vizija leptira" u sklopu programa Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, a druga dva na venecijanskoj Mostri (programi Međunarodni tjedan kritike i Horizonti).

Još dvije manjinske koprodukcije dio su službenog programa, odnosno sekcije Cineyouth namijenjene filmovima za mlade - "Kapa" Slobodana Maksimovića te "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića.

U sekciji komedija, FunnyEast, prikazuje se film "Dedek gre na jug" slovenskog redatelja Vinci Vogue Anžlovara, također hrvatska koprodukcija.

Od kratkometražnih domaćih filmova prikazuju se igrani film "Marko" Marka Šantića, koji iza sebe ima skoro 50 festivala, 20 nagrada i priznanja) te i animirani "11" Vuka Jevremovića, koji je na ovogodišnjem Animafestu proglašen najboljim u Hrvatskom programu, bio je i u Ottawi, a slijede mu festivali u Srbiji, Italiji, Brazilu, Kini i Sloveniji.

Festival CinEast donosi 5 dugometražnih i 45 kratkometražnih filmova, a predsjednica međunarodnog žirija je makedonska redatelja Teona Strugar Mitevska.

Tagovi: festival CinEast, Vuk Jevremović, Andrija Mardešić, David Kapac, Juraj Lerotić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE