GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu

Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 12:32
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Na dvostrukom izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala, koji traje do 25. travnja, prikazat će se niz hrvatskih naslova, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival je počeo 19. travnja, a odvija se u Domu omladine Beograda, u dvostrukom izdanju, s obzirom na to da se 2020. nije održao zbog pandemije koronavirusa, izvijestio je HAVC.

U natjecateljskom programu 67. izdanja prikazuju se 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 naslov, dok revijalni program obuhvaća domaću, regijsku i svjetsku panoramu.

U međunarodnom natjecateljskom programu prikazuju se tri filma "Groblje slonova" Filipa Mojzeša, "Lieber Augustin" Miroslava Terzića i manjinska koprodukcija "Potop" Kristijana Krajnčana.

U nacionalnu selekciju kratkog igranog filma uvršten je film "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent).

Film "Skretanje" ima svjetsku premijeru

Svjetsku premijeru na festivalu, u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 68. izdanja, imat će film "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin.

"U ovom kratkom omnibusu, tri redateljice različitih generacija režiraju svaka svoj ženski lik, prikazujući različite perspektive automobilske nesreće koja, osim žrtvinog, nepovratno mijenja i njihove živote", ističe se u najavi.

Prikazat će se i srednjometražni dokumentarni film "Bugarski san" Srđana Šarenca, u natjecanju dokumentarnog filma dužeg od 50 minuta.

Hrvatska produkcija zastupljena je i u popratnom programu - u sklopu regijske panorame dugometražni dokumentarni film "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić imat će svoju međunarodnu premijeru.

U istom programu prikazuju se i dugometražni filmovi "Prvi do srca – Ivo Gregurević" Branka Schmidta, "Erik" Danila Lole Ilića te "Novi val – 40 godina poslije" Nikole Kneževića i Olge Kepčije, kao i kratkometražni "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula.

Regijska panorama donosi izbor animiranih radova nastalih pod okriljem Zagreb filma: "Odrasti u malo drvo" Noemi Ribić, "Colonello Futurista" Vladislava Kneževića, "Iris" Lucije Bužančić, "Jež Bodljikavko" Tihonija Brčića te "Izvan sebe" Stelle Hartman.

Bit će dodijeljene i dvostruke nagrade, o kojima odlučuje žiri na čijem je čelu Želimir Žilnik, a jedan od članova je i hrvatski redatelj Igor Bezinović.

Novost je ovogodišnjeg Martovskog festivala to da se ponovno dodjeljuje Grand Prix za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim i međunarodnim natjecateljskim kategorijama.

Filmski program prate stručni programi te tribine za profesionalce i studente, razgovori s gostima festivala, master classovi.

Martovski festival, najstariji beogradski filmski festival, od samog je početka važna platforma autorima za predstavljanje radova.

Tagovi: Martovski festival, Dom omladine, Jasna Nanut, Čejen Černić, Judita Gamulin, Filip Mojzeš, Miroslav Terzić, Igor Bezinović
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE