GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu

Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 12:32
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Na dvostrukom izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala, koji traje do 25. travnja, prikazat će se niz hrvatskih naslova, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival je počeo 19. travnja, a odvija se u Domu omladine Beograda, u dvostrukom izdanju, s obzirom na to da se 2020. nije održao zbog pandemije koronavirusa, izvijestio je HAVC.

U natjecateljskom programu 67. izdanja prikazuju se 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 naslov, dok revijalni program obuhvaća domaću, regijsku i svjetsku panoramu.

U međunarodnom natjecateljskom programu prikazuju se tri filma "Groblje slonova" Filipa Mojzeša, "Lieber Augustin" Miroslava Terzića i manjinska koprodukcija "Potop" Kristijana Krajnčana.

U nacionalnu selekciju kratkog igranog filma uvršten je film "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent).

Film "Skretanje" ima svjetsku premijeru

Svjetsku premijeru na festivalu, u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 68. izdanja, imat će film "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin.

"U ovom kratkom omnibusu, tri redateljice različitih generacija režiraju svaka svoj ženski lik, prikazujući različite perspektive automobilske nesreće koja, osim žrtvinog, nepovratno mijenja i njihove živote", ističe se u najavi.

Prikazat će se i srednjometražni dokumentarni film "Bugarski san" Srđana Šarenca, u natjecanju dokumentarnog filma dužeg od 50 minuta.

Hrvatska produkcija zastupljena je i u popratnom programu - u sklopu regijske panorame dugometražni dokumentarni film "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić imat će svoju međunarodnu premijeru.

U istom programu prikazuju se i dugometražni filmovi "Prvi do srca – Ivo Gregurević" Branka Schmidta, "Erik" Danila Lole Ilića te "Novi val – 40 godina poslije" Nikole Kneževića i Olge Kepčije, kao i kratkometražni "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula.

Regijska panorama donosi izbor animiranih radova nastalih pod okriljem Zagreb filma: "Odrasti u malo drvo" Noemi Ribić, "Colonello Futurista" Vladislava Kneževića, "Iris" Lucije Bužančić, "Jež Bodljikavko" Tihonija Brčića te "Izvan sebe" Stelle Hartman.

Bit će dodijeljene i dvostruke nagrade, o kojima odlučuje žiri na čijem je čelu Želimir Žilnik, a jedan od članova je i hrvatski redatelj Igor Bezinović.

Novost je ovogodišnjeg Martovskog festivala to da se ponovno dodjeljuje Grand Prix za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim i međunarodnim natjecateljskim kategorijama.

Filmski program prate stručni programi te tribine za profesionalce i studente, razgovori s gostima festivala, master classovi.

Martovski festival, najstariji beogradski filmski festival, od samog je početka važna platforma autorima za predstavljanje radova.

Tagovi: Martovski festival, Dom omladine, Jasna Nanut, Čejen Černić, Judita Gamulin, Filip Mojzeš, Miroslav Terzić, Igor Bezinović
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE