GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka hit serija u produkciji Netflixa snimana u Hrvatskoj

Njemačka hit serija u produkciji Netflixa snimana u Hrvatskoj
SERIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 18:41
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - „Plemena Europe“, nova njemačka serija na Netflixu, donosi priču o borbi na život i smrt između malih plemena poslije apokalipse. O seriji, snimanoj i u Hrvatskoj, kritičari su podijeljenih mišljenja.

Najambiciozniji njemački serijski pothvat u novije vrijeme – tako pišu mediji. Nijemci su već prvom serijom za Netflix briljirali, stvorivši planetarno popularni Dark. Sada je spektakl „Plemena Europe" (Tribes of Europa) za nekoliko dana postao jedna od omiljenih serija na toj platformi.

Znanstveno-fantastična priča smještena je u post apokaliptičnu 2074. godinu – pedesetak godina ranije svijet je pogodio „crni prosinac" u kojem je sva tehnika postala neupotrebljiva. I eto nas odjednom u tmurnijoj varijanti Srednjeg vijeka.

Ne samo da ne postoji Europska unija, nego, strogo uzevši, ne postoji ni Europa. Barem ne kao kontinent država, građana, naroda ili nacija. Umjesto toga tu su plemena. I to je, kako duhovito primjećuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, igra s identitetima. Jer, ako nema nacija, država i religija, na temelju čega bi se ljudi okupljali u plemena? Jer su iz istog susjedstva? Jer su nekad išli u istu teretanu? Jer imaju istog omiljenog influencera na Instagramu?

Jedni su u šumi i podsjećaju na hipije ili još bolje na aktiviste za zaštitu okoliša. Drugi sve polažu na dobro organiziranu vojsku. Treći dominiraju onime što je nekad bio Berlin, drže robove i hoće podjarmiti druge. „Šumski ljudi, protiv fašista, protiv izbacivača“, opisao je Süddeutsche Zeitung seriju u kojoj naizgled vlada rat svih protiv sviju.

„Početak je kraj, a kraj je početak“, stalno ponavljaju stanovnici Windena, protagonisti popularne njemačke serije „Dark“. Treća i posljednja sezona od nedavno je dostupna na platformi Netflix.

Ljubitelji fantastike prepoznat će hommage „Ratovima zvijezda", „Pobješnjelom Maxu“, „Walking Dead“ ili računarskoj igrici „Fallout“, kao i način pripovijedanja – iz perspektive više likova, poput onog u „Igri prijestolja".

Najviše se hvali uloga Liv koju je odigrala mlada njemačko-nizozemska glumica Henriette Confurius, a čiji lik neodoljivo podsjeća na onaj Jennifer Lawrence iz „Igara gladi". Zaplet se i vrti oko Liv i njezina dva brata.

Serija je snimana u Češkoj, ali dobrim dijelom i širom Hrvatske, od Rijeke do Gline. Jedno od najbitnijih mjesta u seriji je camp Ahrenberg – zapravo jugoslavenski spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na vrhu Petrove gore. Završen 1981., već od 1991. se zapušta i devastira, pa se danas odlično uklapa u kulise jedne ovakve serije.

Iako njemački mediji većinom hvale seriju, kao i atipični način pripovijedanja, nisu svi oduševljeni time kako je ispalo prvih šest epizoda. Frankfurter Allgemeine Zeitung, recimo piše kako djeluje kao da je Netflixov algoritam pomiješao sve ono što međunarodna publika i inače voli, i ubacio na jedno mjesto: malo samostreli, malo automatske puške, malo romantike i seksa, malo prirode i golišavih tijela, malo humora i krvi.

Pojedine kritike su pak porazne. Tako portal Musikexpress piše o razočaravajućim dijalozima i fotografiji, neuvjerljivim kostimima i scenografiji, i već mnogo puta viđenoj radnji – svijet koji se vraća na razinu plemena, gdje su tanke linije između borbe za prevlast i borbe za goli život.

Pa ipak, kao što znamo, ocjene kritike i mišljenja publike često se razilaze. Tko je za par dana pogledao cijelu prvu sezonu, vjerojatno željno čeka drugu, no o njoj za sada nema informacija. Specijalizirani portali pišu da je nastavak serije vjerojatan, pogotovo jer iza nje stoje isti producenti koji su radili seriju Dark.

Tagovi: Tribes of Europa, Netflix, Njemačka, Glina, Banija, Kordun
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE