GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi

Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi
JEDINSTVENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 08:38
Autor: SEEbiz
STARA PAZOVA - Zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika, Slovaka iz Stare Pazove, koji je 1942. godine streljan u narodnooslobodilačkom ratu u 37 godini života, nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine. Janko Čmelik je bio član tada ilegalne Komunističke partije I borio se za slobodu, ali i za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan I težak. Kada je uhapšen, neposredno pre streljanja, uprkos strašnom mučenju , skidana mu je koža sa ledja i svrdlom su mu bušene kosti na nogama, nije izdao svoje saradnike.

Osim postavke vezane za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, koja broji čak 2000 eksponata, u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izloža tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti - bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa koji su nošeni još pre 700 godina. U okviru postavke izložena je i nošnja koja se stara čak 700 godina. Ova jedinstvena nosnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turističke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi i etnoloska postavka vezana za život straopazovačkih Slovaka i Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale I šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života, oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turisticke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje kultura i običaja lokalnog stanovnistva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma I borbe za njegovo očuvanje.

Janko Čmelik je streljan 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi u Ulici Janka Čmelika br.62 i otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima. Za vise informacija nadležna je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

Tagovi: Stara Pazova, Janko Čmelik, Turistička organizacija opštine Stara Pazova, Zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika, Slankamenački vinogradi, Dragana Zorić Stanojković
PROČITAJ I OVO
Izdavač Oxfordskog rječnika nije uspio odabrati riječ godine
BEZ PRESEDANA
Izdavač Oxfordskog rječnika nije uspio odabrati riječ godine
LONDON - Uprava Oxford University Pressa, vjerojatno najpoznatijeg izdavača rječnika u svijetu (Oxford Dictionaries), ove godine, koju naziva godinom bez presedana, nije uspjela u skladu s tradicijom odabrati riječ godine.
Izložba Željka Kipkea Magnetic Sounds u MSU-u
IZLOŽBE
Izložba Željka Kipkea Magnetic Sounds u MSU-u
ZAGREB - Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti od utorka predstavlja izložbu Željka Kipkea "Magnetic Sounds“ u prostoru MSU Black Box, no zbog mjera zaštite od koronavirusa bez službenog otvorenja.
Nova knjiga Jordana Petersona izlazi istodobno na engleskom i hrvatskom jeziku
KNJIGE
Nova knjiga Jordana Petersona izlazi istodobno na engleskom i hrvatskom jeziku
SPLIT - Dugo očekivani nastavak knjige "12 pravila za život" na svjetskom će se tržištu pojaviti u utorak, 2. ožujka 2021. godine, pod naslovom Izvan reda: još 12 pravila za život.
Šerbedžija o Nadareviću: Ne postoji više od toga što je on bio
DIRLJIVO
Šerbedžija o Nadareviću: Ne postoji više od toga što je on bio
ZAGREB - Dvije glumačke legende, dva velikana, Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija nisu bili samo glumački kolege, nego i veliki prijatelji, cimeri, kumovi.
Idući tjedan počinju 18. Gumbekovi dani
TEATAR
Idući tjedan počinju 18. Gumbekovi dani

ZAGREB - Gumbekovi dani, ove godine trinaesti po redu, posvećeni su jednom od najvećih hrvatskih komičara, kabaretista i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE