GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova kazališna sezona HNK u Zagrebu: Lokalne priče s univerzalnom porukom

Nova kazališna sezona HNK u Zagrebu:  Lokalne priče s univerzalnom porukom
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 16:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova kazališna sezona HNK u Zagrebu bit će mjesto ponovna otkrivanja našega stvarnog života koji smo u mjesecima pandemije potisnuli, ponudit će priče koje su nam bliske, a ne opterećuju nego pomažu, lokalne priče s univerzalnom porukom, poručila je intendantica Dubravka Vrgoč.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bilo je jedno od rijetkih kazališta u svijetu koje je bilo otvoreno gotovo cijelu sezonu, podsjetila je Vrgoč u srijedu na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena nova sezona 2021./2022.

Istaknula je da je ponosna jer su svi umjetnici ostali na pozornici, što nisu napustili teatar nego je HNK uspio izvoditi predstave i održati vezu sa svojom publikom.

Ustvrdila je da se jedino u dijalogu umjetnika i gledatelja može očuvati kazalište pa makar, dodala je, taj dijalog bio izvan kazališnih kuća, u osobnom ili javnom prostoru.

Vrgoč je istaknula kako je pred njima neko novo vrijeme, u kojemu se u prvom redu "moramo boriti za identitet vlastite profesije, očuvanje institucije i održavanje publike".

Nada se da sljedeća sezona neće biti teška kao ova odlazeća te da ćemo moći dolaziti u kazalište gdje neće biti socijalne distance, kao i da ćemo ostati zajedno.

Tri baletne premijere, četiri operne

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina također je istaknuo da je protekla sezona bila iznimno teška za baletni svijet, ali da je ansambl dao sve od sebe kako bi na neki način održao formu.

To su posvjedočili i baletni umjetnici Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves istaknuvši kako je radni vijek plesača razmjerno kratak pa ih je je ova pandemijska situacija i dodatno pogodila.

Ali, najavio je Jakovina, optimizma ne nedostaje te baletni ansambl priprema tri premjerna naslova koje sadržajno povezuju unutarnje oscilacije ljudskih osjećaja - patnja, ljubav, sreća.

Tako će prva premijera u novoj sezoni biti "Decadance" s kojom HNK-u u goste dolazi veliki izraelski koreograf Ohad Naharin, kreator plesnog jezika Gaga koji izvode samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je zagrebačkom kazalištu, istaknuo je Jakovina, dodatno priznanje.

Druga premijera bit će "Giselle" španjolskoga koreografa i internacionalne baletne zvijezde Joséa Carlosa Martineza, koja je trebala biti izvedena u ovoj sezoni, ali zbog pandemije to nije bilo moguće. Premijerni ciklus završit će praizvedbom baleta "Gospođa Bovary" u koreografskom viđenju Valentine Turcu.

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian najavio je da će nova sezona biti otvorena Puccinijevom "Lastavicom" koju je, objasnio je Surian, i sam Giacomo Puccini, zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom. Operu će režirati svjetski poznati umjetnik iz Argentine Hugo de Ana, koji će režirati i treću po redu opernu premijeru - novu zagrebačku "Traviatu" Giuseppea Verdija.

Druga premijera u sezoni bit će "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog pod ravnanjem Mikhaila Sinkevicha i u režiji Yuriha Lapteva, a četvrta "Mali dimnjačar" Benjamina Brittena, namijenjena prvenstveno djeci, ali i odraslima.

Surian je napomenuo da su, slučaju pandemijskih restrikcija, pripremljene i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dviju komornih opera - Salierijeve "Prima la musica poi le parole" te Menottijeve opere "Medium".

Drama HNK - zaokret prema ženskom dramskom stvaralaštvu

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan objasnio je kako njihovu novu sezonu označava zaokret prema ženskom stvaralaštvu što su, smatra, možda trebali napraviti puno prije.

S tim u vezi, podsjetio je da je HNK u Zagrebu član europske organizacije najvećih repertoarnih kazališta - Prospero, koja je zaključila da je prisutnost žena u dramskoj umjetnosti neproporcionalno malena s obzirom na dominantnost žena na drugim poljima.

Zato će nova sezona biti otvorena predstavom "64" autorice Tene Štivičić koja govori o temi umjetne oplodnje koja se tretira isključiva kao ženska, a režira ju Arija Rizvić.

Slijedit će "Genijalna prijateljica" Elene Ferrnate u režiji Marine Pejnović, koja je bila najavljena prošle sezone, ali je zbog epidemioloških razloga morala biti pomaknuta.

Premijerni repertoar čini i predstava "Povijest pčela" Maje Lunde koja prepleće tri glasa i tri razdoblja kako bi nas suočila s temeljnim ekološkim pitanjima naše vrste.

Sezona će se nastaviti dramom "Pustolov pred vratima" Milana Begovića u režiji Paola Magellija, te laboratorijskim procesom Bobe Jelčića s predstavom "Sorry".Jedna faza projekta bit će prikazana u novoj sezoni, a rad će se nastaviti i kroz iduću sezonu

Također, bilo je riječi i o suradnji Knjižare Fraktura i zagrebačkoga HNK-a pa je tako glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević rekao da će svi kazališni pretplatnici sa svojom pretplatničkom karticom ostvariti popust od deset posto pri kupnji knjiga u Knjižari Fraktura na sva njihova izdanja, a popust će vrijediti cijelu sezonu.

Tagovi: Leonard Jakovina, Ivica Buljan, Giorgio Surian, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Dubravka Vrgoč
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE