GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi roman za mlade Ivane Šojat

Novi roman za mlade Ivane Šojat
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 10:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Spisateljica Ivana Šojat objavila je novi roman za mlade, "Oblak čvoraka", u kojemu govori o potrebi mladih da budu prihvaćeni i pritisku savršenstva kojemu su mladi danas izloženi.

Riječ je o drugom romanu za mlade te osječke književnice, nakon romana "Zmajevi koji ne lete", a objavljen je u izdanju Naklade Ljevak.

U njemu Šojat problematizira još jedan, sve više prisutan problem kod mladih u svijetu koji nije zaobišao ni Hrvatsku, potrebu da markiranom odjećom, skupim mobitelima, frizurama i izgledom općenito, budu prihvaćeni. Ovaj roman progovara o nasilju među mladima i strašnome pritisku kojemu su mladi danas izloženi, o pritisku savršenstva, nalikovanja savršenstvu fotošopiranih fotografija "influensera" i drugih "zvijezda".

"Oblak čvoraka" priča je o potrazi za vlastitim, temeljnim identitetom, za mjestom u svijetu ljudi, za snom svakog od nas koji je daleko od kolektivnog – jer, svaka ptica u jatu ima vlastitu priču, vlastiti identitet i poziv, stoji u najavi.

Lucija je učenica osmog razreda koja na vlastitoj koži bolno kuša duboko ukorijenjenu "imovinsku podjelu" među djecom, opsesiju odjećom poznatih i skupih robnih marki, kao i izopćenje iz skupine "popularnih". Usred puberteta i velikih fizičkih promjena, uz poslovičnu nesigurnost vezanu uz vlastiti fizički izgled, ona se suočava i sa strašnom, okrutnom, a zapravo tako trivijalnom podjelom na one koji imaju i one koji nemaju.

Kao pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka, Ivana Šojat (Osijek,1971.) iza sebe ima devetnaest ukoričenih naslova: pet zbirki poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i "Ljudi ne znaju šutjeti"), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i "Emet"), šest romana ("Šamšiel", "Unterstadt", "Ničiji sinovi", "Jom Kipur", "Ezan" i "Štajga ili put u maglu"), te roman za mlade "Zmajevi koji ne lete" kao i slikovnice "Heliot, zmaj gnjezdaš" i "Selina i mrakovi".

Godine 2015. u ZKM-u je premijerno izvedena njezina duodrama "Elza hoda kroz zidove", koja je iste godine proglašena Najboljim novim dramskim tekstom, te ovjenčana nagradom portala Teatar.hr. Već dvadeset godina aktivno se bavi književnim prevođenjem. Osam je godina pjevala alt u opernome zboru HNK u Osijeku, gdje je već deset godina urednica kazališnih izdanja. Od 2003. članica je Društva hrvatskih književnika. Za cjelokupan umjetnički rad i promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu 2016. je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tagovi: Ivana Šojat, Oblak čvoraka, Naklada Ljevak
PROČITAJ I OVO
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
FESTIVALI
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
ZAGREB - Filmom "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik u nedjelju, 13. lipnja, u zagrebačkom Kinu SC otvara se sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE