GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi zakon o autorskom pravu ključan za glazbenu industriju

Novi zakon o autorskom pravu ključan za glazbenu industriju
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 14:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HDU i ZAPRAF ocijenili su, uz otvaranje javne rasprave o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, da je za kreativce i glazbenu industriju, ali i za državu, sada ključni trenutak da se pruži dodatan poticaj već zakašnjelom razvoju digitalnog tržišta i glazbenoj industriji uopće.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonografskih prava (ZAPRAF) podsjećaju da se novi zakon donosi nastavno na Direktivu o autorskom i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu koja je stupila na snagu prije nešto manje od godinu dana.

Naime, članice EU moraju u roku od dvije godine u svoja zakonodavstva implementirati tu direktivu čime bi se, među ostalim, riješila pitanja pravednije raspodjele naknada velikih internetskih platformi kao što su Google, odnosno Youtube prema sudionicima kreativne, kulturne i medijske industrije.

"Novim Zakonom bi se, bude li pravilno harmoniziran s Direktivom, uspostavili jednaki uvjeti koji bi osigurali pošteno natjecanje među platformama, korisnicima i ljubiteljima glazbe nastavak onoga u čemu uživaju, pristup glazbi kad i gdje oni to požele i, što je iznimno važno, da kreatori glazbenog sadržaja budu pošteno plaćeni za svoj rad", ističu.

Kažu i da su izdavačke kuće vodeći investitori u glazbenike i njihovu glazbu – samo u Hrvatskoj ulaže se više od 20 milijuna kuna godišnje u glazbenike, repertoar i marketing zajedno.

"Glazba se pretvorila u rastuću i pretežno digitalnu industriju. Kako bi se to postiglo, diskografske kuće neumorno su radile na prilagodbi, inovacijama i ulaganju. Međutim, kako bi taj pozitivan razvoj bio održiv, nužno je postojanje pravednog tržišta na kojem se na sve sudionike primjenjuju ista pravila", ocijenili su.

Upravo stoga smatraju da je nužna pravilna prilagodba Direktive, kao što je prijeko potreban i dolazak najvećih digitalnih glazbenih servisa na tržište Hrvatske, kao što su Spotify, Itunes i drugih.

Po njihovim riječima, kao i kod svakog donošenja zakona postoje različite interesne skupine i pojedinci koji "ovaj povijesni trenutak žele iskoristiti i za osobne interese, a ne interese svih kojima ova prava pripadaju", pa se zalažu da zakonski okvir jasno slijedi odredbe i ciljeve Direktive.

"Zalažemo se za efikasno rješavanje problema tzv. vrijednosnog jaza. Radi se o vrijednosti odnosno prihodima koje neke digitalne platforme ostvaruju na temelju glazbenog sadržaja bez da su nositelji autorskog i srodnih prava primjereno nagrađeni za svoj rad i ulaganja", istaknuli se.

Stoga se novom regulativom trebaju postaviti pravila ponašanja i za internetske platforme koja do sada nisu postojala, te osigurati stabilnost poslovnog modela u digitalnom okruženju kakav je već uspostavljen na svjetskoj razini i pokazao se vrlo uspješan.

Od izuzetne važnosti za Hrvatsku je, smatraju, da se stvore povoljni uvjeti za najveće digitalne glazbene servise kojih već godinama u Hrvatskoj nedostaje, na štetu svih dionika glazbene industrije te samih građana.

Javno savjetovanje otvoreno je do 17. svibnja na stranici Središnjeg državnog portala "e-Savjetovanja".

Tagovi: autorska prava, Hrvatska diskografska udruga, Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonografskih prava, ZAPRAF
PROČITAJ I OVO
Adelein album najprodavaniji u 2021.
PRODAJA
Adelein album najprodavaniji u 2021.
ZAGREB - Novi album svjetske superzvijezde Adele, nazvan "30", popeo se na broj jedan i postao je najprodavaniji album godine, srušivši rekord nekada vrlo popularne švedske pop grupe Abbe, javlja u subotu BBC.
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
PROBLEMI
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
ZAGREB - Legendarni šibenski pjevač prije dva dana zatražio je medicinsku pomoć. Trenutno se nalazi u splitskoj bolnici na Firulama, a sada je potvrđeno kako se radi o upali pluća.
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
FILM
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za kraj studenog program filmova proslavljenog književnika za kojega je manje poznato da je uz uspješnu literarnu karijeru radio i na filmu - Ephraima Kishona.
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
MMSU
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
ZAGREB - Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica.
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
IZLOŽBE
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u srijedu, u organizaciji s Fondacijom Murtić izložbu grafika Ede Murtića, što je i završnica svečanog obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE