GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo izdanje festivala Monoplay; stiže jedan od najznačajnijih europskih koreografa Jonathan Burrows

Novo izdanje festivala Monoplay; stiže jedan od najznačajnijih europskih koreografa Jonathan Burrows
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZADAR – Dvanaesto izdanje festivala plesnog sola - MONOPLAY održat će se od 24. do 28. kolovoza u Zadru i predstaviti niz plesnih izvedbi renomiranih domaćih i stranih umjetnika i umjetnica.

S obzirom na epidemiološku situaciju te u skladu sa svim preporukama, festivalsko izdanje bit će po opsegu, broju izvedbi, kapacitetu dvorane i svim ostalim kriterijima prilagođeno situaciji, sve s ciljem osiguravanja maksimalne sigurnosti svih posjetitelja. Festivalski program pak nastavlja se u istom opsegu kao i proteklih godina. Štoviše, ove godine u Zadar stiže jedan od najistaknutijih suvremenih europskih koreografa – Jonathan Burrows! Na 12. Monoplayu Burrows će izvesti svoj recentni projekt Rewriting.

- U ovom neizvjesnom scenariju imali smo vremena primijetiti što nam je bitno i presložiti prioritete. Većini nas ideje (koje nas hrane) ostale su pri vrhu te su sadržaji s kojima smo punili vrijeme dokazali još jednom da ništa ne može nadomjestiti izvedbu „uživo“. Niti u jednom trenutku nismo razmatrali da se festival Monoplay neće dogoditi, barem u nekom obliku. Puni nade već pola godine nastavljamo planiranje i organizaciju za 2020. te danas s velikim zadovoljstvom najavljujemo ovogodišnji Monoplay. On je opet nekako poseban, jer se Svijet oko njega odlučio pozabaviti s terminom solo, jer se osobni prostor redefinirao kao jedini, jer se promjene u načinu funkcioniranja čine mogućim, jer jedan može voditi do sto, jer smo sanjali i desilo se. Jonathan Burrows u svom solu kaže: It's hard to find a reason to jump!, mi kažemo: Monoplay!, kaže Petra Hrašćanec, jedna od umjetničkih direktorica festivala.

Jonathan Burrows renomirani je i nagrađivani britanski koreograf. Karijeru je započeo kao solist britanskog Kraljevskog baleta, gdje je plesao 13 godina te potom 1988. oformio vlastitu trupu Jonathan Burrows Group. Posljednjih 15 godina fokusira se na tjelesni rad, primarno u suradnji s kompozitorom Matteom Fargionom; njihov je zajednički rad polučio veliki međunarodni uspjeh.

Ovaj umjetnički duo trenutno gostuje i izvodi deset različitih projekata diljem svijeta, kao i retrospektive vlastita umjetničkog opusa. Njihova suradnja uključuje primarno plesnu praksu, ali seže i objedinjuje pristupe i materijale različitih performativnih formi. Od ostalih važnijih suradnji svakako valja istaknuti one za Sylvie Guillem (jednu od najvećih svjetskih plesnih umjetnica), za Balet Williama Forsythea u Frankfurtu te za londonsko Nacionalno kazalište. Burrows je autor izuzetno cijenjenog izdanja Choreographers’ Handbook koji je prodan u više od 15 000 primjeraka od objavljivanja 2010. Burrows je trenutno stariji znanstveni novak u Centru za istraživanje plesa na Sveučilištu Cove. Radio je kao gostujući profesor na sveučilištima u Berlinu, Gent, Giessenu, Hamburgu i Londonu.

Na 12. izdanju Monoplaya, Burrows će u dva navrata izvesti projekt Rewriting. Riječ je o pokušaju preslikavanja nepoznatog teritorija poznatog kao koreografija. Predstava je nastajala kroz dvije godine rada te sadrži i dijelove ranije spomenute knjige Choreographers Handbook. Uvriježenom i dominantnom modelu, koji pretpostavlja da je uspješna produkcija rezultat fiksne, unaprijed određene ideje, Burrows suprotstavlja praksu spore, slučajne akumulacije značenja koja nastaju tijekom samog procesa rada.

Pored nastupa Jonathana Burrowsa, preostali festivalski program najavit ćemo uskoro. Glavni program održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru, kao i ispred Kazališta na Poljani Branka Stojakovića. Kako bismo publici omogućili u potpunosti siguran pristup izvedbama, dio festivalskog programa, tj. predstava bit će izveden reprizno, uključujući izvedbu Jonatahana Burrowsa, Rewriting. Ulaznice za sve izvedbe bit će moguće rezervirati online, kako bismo svim posjetiteljima omogućili čim jednostavniji pristup programu.

Festival MONOPLAY prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa. Već dvanaestu godinu zaredom, Zadar, inače svjetski prepoznat po plesnoj sceni, u kolovozu postaje središte specifičnih plesnih izvedbi te središnje mjesto za ples u Hrvatskoj. Festival se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Prije samoga festivala, od 6. do 23. kolovoza, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar, događanje koje omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike te upoznavanje sa suvremenim tehnikama i tendencijama u području izvedbenih umjetnosti. Program STREAM Zadar, koji se ove godine održava pod vodstvom pedagoga Hanne Hegenscheidt, Aleksandre Janeve Imfeld, Grgura Kovačića i Julyena Hamiltona, bit će prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciju u Zadru te su u skladu s time mjesta na radionicama ograničena. Za sve informacije slobodno se javite na stream.zadar@gmail.com. Za sve informacije o festivalu pratite web stranicu www.monoplay.eu

Tagovi: Festival Monoplay, Jonathan Burrows, Zadarski plesni ansambl, Sanja Petrovski, Petra Hrašćanec
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE