" />
"> Objavljen novi roman francuske književne zvijezde Édouarda Louisa | SEEbiz.eu

Objavljen novi roman francuske književne zvijezde Édouarda Louisa

Objavljen novi roman francuske književne zvijezde Édouarda Louisa
NOVA IZDANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 13:34
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Naklada OceanMore objavila je treći roman francuskog književnika Édouarda Louisa "Tko je ubio mog oca", u kojemu se ponovo vraća vlastitoj autobiografiji u knjizi koju je kritika opisala kao zastrašujuću društvenu kritiku suvremene Francuske.

Treći roman Édouarda Louisa donosi priču o ocu kojega poznajemo iz autobiografskog prvijenca "Raskrstimo s Eddyjem". U kratkom, ali iznimno emotivnom i dirljivom tekstu autor se ponovno vraća u djetinjstvo i mladost, no ovaj put kako bi se pomirio s ocem i ispripovijedao njegov život, prerano uništen teškim radničkim životom, bolešću i pretrpljenim nepravdama.

"Ne postavljajući pitanje naznačeno u naslovu, već sa sigurnošću detektirajući političko i klasno nasilje kojemu su izloženi deprivilegirani, marginalizirani i potlačeni, autor se oštro obrušuje na sve vlade koje su njegovu ocu, kao i mnogima u Francuskoj, postepeno ukidale radnička prava dovodeći ih na rub siromaštva", stoji u najavi.

"Édouard Louis i u ovom romanu maestralno spaja privatno i političko, ispisujući intimnu pripovijest o odnosu oca i sina koji su obojica, svaki na svoj način iskusili razorne posljedice neodgovornih i promašenih politika i sve većeg osiromašenja radničke klase u kapitalizmu 21. stoljeća", dodaje se.

Édouard Louis (rođen 1992. kao Eddy Bellegueule) odrastao je u selu Hallencourt na sjeveru Francuske. Siromaštvo, nasilje i alkoholizam s kojima se susretao u djetinjstvu glavne su teme njegova književnog rada. Prvi je u široj obitelji maturirao, a 2011. primljen je na prestižnu École Normale Supérieure u Parizu. Godine 2013. službeno je promijenio ime u Édouard Louis.

Njegov prvijenac "Raskrstimo s Eddyjem" (2014.) doživio je nesvakidašnju medijsku pozornost i brojne pohvale zbog književne iznimnosti, ali i izazvao kontroverze zbog načina prikazivanja radničke klase i vlastite obitelji. Slijede romani "Povijest nasilja" (2016.) i "Tko je ubio moga oca" (2018.). Knjigu je na hrvatski preveo Zlatko Wurzberg.

Kao angažirani pisac, koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, Louis je smatran jednim od najvažnijih glasova svoje generacije u Francuskoj gdje uživa status zvijezde, a njegovi su romani dosad prevedeni na tridesetak jezika te uprizoreni na kazališnim daskama. Njegov roman "Povijest nasilja" na kazališnu je pozornicu postavio istaknuti njemački redatelj Thomas Ostermeier.

Louisovu knjigu "Tko je ubio mog oca" kritika je proglasila zastrašujućom društvenom kritikom, političkim dokumentom u kojemu taj autor, jedan od najsnažnijih glasova suvremene francuske književnosti, koristeći snagu memoara ispisuje moćnu ljubavnu izjavu, tužaljku, tekst pomirenja i romantični poziv na revoluciju.

"Za one koji imaju moć politika je, najčešće, estetsko pitanje: način razmišljanja o sebi, način gledanja na svijet, konstruiranja svoje osobe. Za nas, značilo je to živjeti ili umrijeti", poručuje Louis.

Tagovi: Édouarda Louis, OceanMore, Zlatko Wurzberg, Francuska
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE