GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljena imena dobitnika nagrade Grigor Vitez

Objavljena imena dobitnika nagrade Grigor Vitez
DJEČJA KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dobitnici 54. nagrade za dječju književnost i ilustraciju "Grigor Vitez" su Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković, Ivana Šojat i Vendi Vernić, priopćio je Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.

Uz redovne nagrade ove godine je dodijeljeno i Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ Titu Bilopavloviću za bogat književni rad za djecu i mladež.

Spisateljica Andrijana Grgičević je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici "Što sam sve naučio do škole (i to sam)", koju je objavio nakladnik Ibis grafika.

Elizabeta Končić Trlek nagradu je osvojila za najbolji tekst za mladež u romanu "Pošta za Li", kojeg je objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Ilustratorici Hani Vrca pripala je nagrada za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnicama "Lord se vraća kući", Irene Zelena, koju je objavio nakladnik "Knjiga u centru" i "Mi (ni) smo sami" Alme Pongrašić" u izdanju Kreativne mreže".

Ilustrator Dominik Vuković je osvojio nagradu za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici "Svjetlana i sni o letu", koju je objavio nakladnik Mala zvona.

Ivana Šojat osvojila je nagradu "Ptičica" u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman "Zmajevi koji ne lete", kojeg je objavila Naklada Ljevak.

Spisateljica ilustratorica Vendi Vernić osvojila je nagradu "Ptičica" u kategoriji najbolja slikovnica ili ilustrirana knjigu za ilustracije u knjizi "Priče 1,2,3,4" Euginea Ionesca u izdanju nakladnika Mala zvona.

Nakladničkoj kući Igubuka za kontinuiran i originalan rad u području slikovničke produkcije za najmlađe čitatelje u slikovnicama: "Smijuljica", "Mala morska zvijezda", "Zimska priča jednog snjegovića" i "Krila za krokodila" dodijeljena je Pohvala nagrade "Grigor Vitez".

Pohvalu je dobio i Davor Pavelić za ilustracije u knjizi "Moj tata Indijanac" Mladena Kopjara, koju je objavio nakladnik Knjigohvat.

Branka Hollingsworth Nari pohvalu je dobila za sveukupan doprinos u ilustraciji u 2020. godini, a Silvija Šesto i Vandi Čizmek Pohvalu su dobile za slikovnicu "Abeceda nevoljenih" u izdanju Hrvatskoga društvo književnika za djecu i mlade.

Tomislav Zagoda Pohvalu je dobio za za knjige "Ivana - Ilustrirana biografija Ivane Brlić-Mažuranić" i "Škola na rubu pameti" koje je objavio nakladnik Opus gradna.

Odluke o nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo na čelu s predsjednicom Manuelom Vladić Maštruko, Marijana Hameršak, Iva Körbler, Isabella Mauro i Vlado Rajić.

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 4 članice i jednog člana, djece u dobi 12-14 godina.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt.

Tagovi: nagrada Grigor Vitez, Ivana Šojat, Branka Hollingsworth Nari, Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE