" />
"> Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića | SEEbiz.eu

Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića

Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 09:42
Autor: SEEbiz / H

ZADAR - Knjiga akademika Luka Paljetka i Momčila Popadića "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Akademik Paljetak u predgovoru ističe kako su balade i druge pjesme u knjizi 'naplavine sa žala sjećanja na nepovratne, nezaboravne, jedinstvene, slatkogorke zadarske studentske godine i dane', potreba da se ove stihove preda u poetski "zilbadone" hrvatske književnosti kao i zajednički i pojedinačni dokument tog vremena i društvenoga života u Zadru.

U prvom dijelu knjige su balade i druge pjesme zatvorenoga oblika. Kako navodi Paljetak, on i Popadić pisali su red po red gotovo svakonoćno, a u drugom dijelu su one koje su razmjenjivali u različitim prigodama.

Recenzent knjige Josip Lisac podsjeća da je akademik Paljetak mlade godine proveo u Zadru, gdje je studirao i radio, gdje se oformio kao poet, kao prevoditelj, znanstvenik i kazališni čovjek.

U to doba, napominje Lisac, sreo je i sprijateljio s ondanjim zadarskim studentom Momčilom Popadićem, popularnim autorom, pjesnikom, novinarom, prozaikom i čovjekom teatra. Njihove su mlade godine u velikoj mjeri i proizvele knjigu, dodao je.

Povezani poezijom, boemijom i kazalištem, Paljetak i Popadić stvorili su knjigu izrazite vrijednosti, i napisani stihovi stvoreni su u trenutku prijateljskih druženja i povećane duboke koncentracije.

Unatoč različitim poetikama oba autora imaju puno dodirnih točaka pa su im zajedničke i pojedine pjesme, ocjenjuje Lisac.

Po riječima recenzenta Radomira Jurića pjesnički uradak dvojca Paljetak - Popadić je veoma vrijedan, a dodatnu mu vrijednost daje pojava knjige u Zadru, gradu gdje su se afirmirali i iz kojeg su lansirani u hrvatsku književnost.

Knjiga "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" (128 str.) podijeljena je na dva dijela - zajedničke pjesme i međusobne pjesme. U knjizi je objavljen i bogat slikovni materijal. Uvodni tekst zbirci napisao je, pod nazivom "Studentski lanjski snjegovi Zadra", Luko Paljetak.

Hrvatski književnik akademik Luko Paljetak rodio se 1943. i odrastao u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je kasnije radio kao asistent. Bio je redatelj, dramaturg i umjetnički ravnatelj Zadarskoga kazališta lutaka te jedan od urednika "Zadarske revije". Doktorirao je 1992. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci. Paljetak je 2017., zajedno s Milom Pešordom, uručena povelja o članstvu u Europskoj akademiji znanosti, umjetnosti i književnosti "Leonardo da Vinci".

Momčilo Popadić rođen je u Blatu na Korčuli 1947., a umro je u Splitu 1990. Poznat je kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena (npr. "Oprosti mi, pape"). Hedonizam njegova pisanja Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća.


.

Tagovi: Luko Paljetak, Momčilo Popadić
PROČITAJ I OVO
Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja
REAKCIJE
Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja
TEHERAN - Iran je u ponedjeljak "kategorički" odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora "Sotonskih stihova", koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u.
Loznica najavio film o ratu u Ukrajini, strahuje od dugotrajnog sukoba
NAJAVE
Loznica najavio film o ratu u Ukrajini, strahuje od dugotrajnog sukoba
SARAJEVO - Trajanje rata u Ukrajini nitko ne može predvidjeti, no izvjesno je da će se najkasnije naredne godine pojaviti novi film koji će dokumentirati sve što se tamo zbiva, a autor će mu biti Ukrajinac Sergej Loznica kojega kritika opisuje kao jednog od najznačajnijih suvremenih redatelja.
Matanićevo Područje bez signala najbolje regionalno TV ostvarenje, Mikkelsenu Srce Sarajeva
PRIZNANJA
Matanićevo Područje bez signala najbolje regionalno TV ostvarenje, Mikkelsenu Srce Sarajeva
SARAJEVO - Hrvatska dramska serija “Područje bez signala” proglašena je u nedjelju najboljim regionalnim televizijskim ostvarenjem i nagrađena je Srcem Sarajeva koje se dodjeljuje u okviru natjecateljskog programa 28. Sarajevo Film Festivala.
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
NAGRADA
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
PARIZ - Pisac Salman Rushdie, koji je hospitaliziran u teškom stanju nakon napada nožem u SAD-u, trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za književnost, ocijenio je francuski filozof Bernard-Henri Lévy u članku za Journal du dimanche.
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
PRIZNANJA
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
ZAGREB -"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE