GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljena monografija o Zlatku Kauzlariću Ataču

Objavljena monografija o Zlatku Kauzlariću Ataču
BOGAT OPUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Objavljena je monografija 'Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač' autorice Martine Petranović, posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu tog istaknutog likovnoga i kazališnoga umjetnika.

Riječ je o trećoj znanstvenoj autorskoj knjizi u izdavačkome nizu Kazališna likovnost u knjizi koji su 2017. pokrenuli Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Dosad najopsežnije izdanje u toj biblioteci ima 472 stranice velikoga formata te obuhvaća oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih priloga.

Uvodni tekst 'Don Quijote s koprivničkih neravni' napisala je Ivana Bakal, a završni, 'Zlatko Kauzlarić Atač – poglavlje hrvatskog slikarstva' akademkinja Željka Čorak. Središnji tekst, teatrološku studiju o njegovom kazališnom djelovanju 'Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač' Martina Petranović iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, koja je sastavila i biografske, teatrografske i bibliografske priloge na kraju knjige.

Recenzent Boris Senker ustvrdio je da će ta detaljna i pregledna studija o jednome od doajena hrvatske scenografije i slikarstva druge polovice 20. stoljeća, k tome opremljena nizom likovnih priloga zacijelo pobuditi veliko zanimanje u akademskoj i znanstvenoj zajednici te među kazališnim praktičarima i studentima, kao i široj populaciji ljubitelja slikarstva i kazališta, ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama u kojima je Atač također ostavio traga.

'Autorica niza monografija o opusima istaknutih hrvatskih kostimografa i scenografa, teatrologinja Martina Petranović ponovno se pokazala superiornom poznavateljicom kompleksnoga područja vizualnoga oblikovanja scenskoga prostora, svojom metodološki preciznom rasčlambom uhvativši se u koštac s kazališnim materijalom najistaknutijega suvremenog slikara u kazalištu - Zlatka Kauzlarića Atača', ocijenila je recenzentica Ana Lederer. Dizajn knjige potpisuje grafički dizajner Mario Aničić. Promocija će se održati kada to epidemiološke mjere dopuste.

Tagovi: Zlatko Kauzlarić Atač, Marina Petranović, Boris Senker, Ana Lederer
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE