GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo Marin Držić

Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo Marin Držić
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2022 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nikolina Rafaj dobitnica je prve nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2021. godinu, drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Tomislav Zajec, a treću Anita Čeko, Hrvoje Kovačević i Ivana Sajko, objavilo je Ministarstvo kulture i medija.

Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo "Marin Držić" za 2021. godinu stiglo je 58 dramskih tekstova.

Dramske tekstove prijavljene pod šifrom razmotrilo je stručno povjerenstvo u kojemu su bili predsjednik Jasen Boko te članice Doris Šarić-Kukuljica i Martina Petranović.

Prva nagrada dodijeljena je Nikolini Rafaj za dramu "Kamo se ide kad se odlazi" ocijenjenu kao zrelu, vješto napisanu drama koja govori o ljudima neodlučnima oko svog mjesta u svijetu.

Riječ je, istaknulo je povjerenstvo, o suvremenoj drami u kojoj se čovjek okreće od svijeta u kojem živi i traži svoj smisao, drugačiji od onog u koji taj svijet srlja.

"Reducirana u dramskom izrazu, odmjerena i bez dociranja drama – koju odlikuje izraženo poetsko oblikovanje jezičnoga iskaza likova – prati sudbine neodlučnih u izoliranom svijetu koji je njihov azil. Izuzetno zanimljiva, mudra i otvorena za scenska rješenja Kamo se ide kad se odlazi drama je koja nestrpljivo očekuje svoje zasluženo uprizorenje", stoji u obrazloženju.

Drugu nagradu dobili su Monika Herceg za "Mama, smijemo li danas umrijeti" i Tomislav Zajec za "Nestajanje".

Drama Monike Herceg "nadahnuta je aktualnom problematikom migracija stanovništva prouzročenih ratovima i teškim životnim uvjetima te nastavlja val sve brojnijih dramskih djela i kazališnih predstava u hrvatskome teatru o sudbinama migranata u potrazi za boljim životom", a Tomislav Zajec "svojom dramskom partiturom poziva i pojedince i širu društvenu zajednicu da svojim glasom razbiju zid šutnje, da prokažu i kazne zločince".

Treću nagradu ravnopravno dijele Anita Čeko za "Daleko je Kandahar", Hrvoje Kovačević za "Studen sudnjeg dana" i Ivana Sajko za "Crna kutija za kraj svijeta - bajka o maloj Jeanne".

Drama Anite Čeko "kompleksna je obiteljska drama o dužoj razdvojenosti u obitelji zbog očeva izbivanja te o mnogovrsnim i dalekosežnim posljedicama koje takva vrsta razdvojenosti može imati na obitelj kao cjelinu i na svakog njezinog člana zasebno, kao i o (ne)premostivosti jazova, nesuglasja i šumova u komunikaciji koju ta razdvojenost proizvodi ili produbljuje", istaknulo je povjerenstvo.

Hrvoje Kovačević u svojoj aktualnoj, vješto i dinamično napisanoj drami, s elementima političko-kriminalnog trilera prikazuje "borbu za preživljavanje u novim uvjetima koje neće preživjeti nepripremljeni, kao protagonista na scenu izbacuje zanemarenog znanstvenika koji je predvidio situaciju, ali ga nitko nije slušao".

U drami Ivane Sajko, ocijenilo je povjerenstvo, "svaka ispisana replika pogađa ravno u središte nekih od najbolnijih tema današnjice: razočaranost raznim oblicima socijalnih nepravdi i korupcije, frustriranost bezobzirnim uništavanjem prirode i civilizacijskih stečevina, nemoć pred podkapacitiranošću ljudskog roda za iskorakom u načinu razmišljanja i djelovanja".

Ministarstvo kulture i medija podržat će postavljanje na kazališnu scenu nagrađenih djela.

Uz nagrađene, povjerenstvo je donijelo odluku o preporuci za djela "Babuška ili Medeja iz našeg susjedstva" Nives Madunić Barišić i "Ivanov put" Dine Pešuta.

Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Tagovi: Nagrada za dramsko djelo Marin Držić, Nikolina Rafaj, Monika Herceg, Ivana Sajko
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE