GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Događaji u kulturi su niskoga rizika

Obuljen Koržinek: Događaji u kulturi su niskoga rizika
MINISTRICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u srijedu kako je, što se kulture tiče, utvrđeno da su epidemiološke mjere koje su sada na snazi zadovoljavajuće te da su događaji poput profesionalnih i umjetničkih izvedaba niskoga rizika.

Ministrica je to rekla odgovarajući na pitanja novinara o novim epidemiološkim mjerama nakon užeg kabineta Vlade te dodala da još treba vidjeti kako će sve na kraju biti i formulirano.

Ustvrdila je da se publika koja dolazi u kina i kazališta striktno drži mjera i ne skida maske, istaknuvši da će se vjerojatno povećati razmaci, ali u ovoj fazi ne bi se išlo u daljnja ograničenja.

Vjerojatno će se donijeti preporuka da se na kraće razdoblje ograniče amaterska okupljanja poput zborova i KUD-ova koji vježbaju u skučenim prostorima.

Za kina i kazališta je istaknula kako su to prostori koji imaju vrlo precizno definirane mjere još od proljeća pa zato u ovom trenutku ne postoji procjena da bi se na takvim događajima povećao rizik.

Dodala je da postoji i mogućnost ograničavanja broja ljudi na pozornicama u specifičnim područjima izvedbenih umjetnosti, kada se finilazira cijeli paket mjera, što će se urediti razgovoru s njihovim predstavnicima.

Ocijenila je da je najvažnije držati se standarda vezanih uz sigurnost publike i svih koji dolaze u kulturne ustanove.

Ostaju otvoreni muzeji i galerije, koje posjećuje mali broj ljudi, napomenula je te dodala da se građanima mora otvoriti mogućnost participacije u takvim sadržajima.

Na pitanje o potpori ugroženim radnim mjestima u kulturi Obuljen Koržinek podsjetila je na strategiju potpore sektoru kulture koju je podijelila na dvije faze.

Prva je faza, rekla je, bila za vrijeme zatvaranja kad se reagiralo izravnim potporama samostalnim umjetnicima kako bi im se omogućilo da prežive u trenutku kad su ostali bez prihoda.

"Sve mjere koje smo nakon toga proveli, a radi se približno oko 400 milijuna kuna, uz zajmove od 300 milijuna kuna, išle su prema tome da honoriramo umjetnike za one sadržaje i programe koje mogu realizirati i u ovim okolnostima", napomenula je ministrica i dodala kako su tu potpore za online aktivnosti, sufinanciranje produkcijskih troškova te potpore poduzetnicima u kulturi za prilagodbu novim mjerama.

Najavila je da će tako raditi i dalje, kako bi se omogućio nastavak nekoga oblika umjetničke djelatnosti u ovim okolnostima. Mislimo da je to važno za umjetnike, ali za publiku, dodala je.

U petak smo, podsjetila je, završili zadnja dva ad hoc natječaja za ovu godinu, a u zadnjem paketu u studenom Ministarstvo je raspisalo četiri ad hoc natječaja, podsjetila je Obuljen Koržinek i dodala kako je jedan bio za dofinaciranje filmova, jedan u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom za program "Svirati se mora", a jedan za sufuinaciranje produkcijskih troškova privatnih kazališta, koncerata klasične glazbe i džeza te za prilagodbu online sadržaja.

Omogućit ćemo im da iz tih subvencija financiraju svoje honorare, jer mislimo da je puno bolje honorirtati sve, pa tako i umjetnike za ono što mogu raditi, nego ih onemogućiti u radu i ići nekom drugim mjerama, istaknula je Obuljen Koržinek.

Za sad je to dobro funkcioniralo, sve smo mjere predlagali u suradnji sa strukovnim udrugama, a tako ćemo nastaviti i dalje, poručila je ministrica kulture i medija.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, koronavirus i kultura
PROČITAJ I OVO
Umro francuski glumac Jean-Pierre Bacri
IN MEMORIAM
Umro francuski glumac Jean-Pierre Bacri
PARIZ - Francuski glumac i scenarist Jean-Pierre Bacri preminuo je u ponedjeljak u 70. godini, potvrdila je njegova agencija u Parizu.
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
TEATAR
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
PROJEKTI
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
OPORAVAK
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
WASHINGTON - Američki reper, producent i poduzetnik Dr. Dre, koji je zbog moždane aneurizme proveo više od tjedan dana na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u Los Angelesu, vratio se kući, rekao je CNN-u njegov odvjetnik Peter Paterno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE